ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον
(AP Photo/Matt Rourke)

Υπέρ του σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον ώστε το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, ψήφισαν σήμερα οι βουλευτές.

Σύμφωνα με το BBC, 358 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, έναντι 234 κατά του νομοσχεδίου της ΕΕ, το οποίο τώρα θα τεθεί σε περαιτέρω έλεγχο στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης την παράταση της μεταβατικής περιόδου - κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της ΕΕ αλλά ακολουθεί πολλούς από τους κανόνες της - μετά το 2020.

Νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει μπροστά.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά, λέγοντας ότι υπάρχει καλύτερος και πιο δίκαιος τρόπος να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να περάσει εύκολα αφού οι Συντηρητικοί κέρδισαν μια πλειοψηφία 80 θέσεων στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Οι βουλευτές συμφώνησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τρεις ημέρες αφού επιστρέψουν μετά την διακοπή των Χριστουγέννων - στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος εγκαίρως έως την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit.

Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχτηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τελικά αποσύρθηκε από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ