ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Νεκροί και τραυματίες στις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών

Ινδία: Νεκροί και τραυματίες στις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών
AP Photo/Altaf Qadri

H ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών στην Ινδία, λόγω του νομοσχεδίου για τη χορήγηση υπηκοότητας. 

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο που δίνει υπηκοότητα σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές αντιπαρατέθηκαν σε έξι πόλεις του Ούταρ Πραντές, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Ινδίας το οποίο εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη εντάσεων μεταξύ της πλειοψηφίας των ινδουιστών και της μειοψηφίας των μουσουλμάνων κατοίκων του.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 32 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των συγκεντρωμένων που εκτόξευαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ούταρ Πραντές, Ο.Π. Σινγκ, στο πρακτορείο Reuters.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν οι πιο αιματηρές που έχουν σημειωθεί.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, κανένας από τους σημερινούς θανάτους δεν οφείλεται σε αστυνομικά πυρά. Έγιναν επίσης 144 συλλήψεις.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών στις πόλεις Φεροζαμπάντ, Μουζαφαρνάγκαρ και Γκαζιαμπάντ του Ούταρ Πραντές. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Κάνπουρ για να διαλύσει το πλήθος.

Το ειδησεογραφικό κανάλι NDTV μετέδωσε εικόνες από ένα πυρπολημένο αστυνομικό βαν και αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές, οπλισμένους με ραβδιά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθίσταται ευκολότερο να αποκτήσουν την ινδική υπηκοότητα οι μη μουσουλμάνοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν που εγκαταστάθηκαν στην Ινδία πριν από το 2015.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων και ότι η χορήγηση υπηκοότητας με βάση το θρήσκευμα παραβιάζει το Σύνταγμα.

Στη συνοικία Νταριαγκάντζ του Νέου Δελχί, μια περιοχή με πολλές τράπεζες, καταστήματα και καφετέριες, η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση για να διαλύσει μια συγκέντρωση περίπου 6.000 ανθρώπων. Συνελήφθησαν 34 πρόσωπα, σύμφωνα με τον Αντίλ Αμάαν, έναν δικηγόρο ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους.

Ένας μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ένα πυρπολημένο αυτοκίνητο έξω από το αστυνομικό τμήμα του Νταριαγκάντζ και πολλά παπούτσια, σκορπισμένα στον δρόμο.

«Σας παρακαλώ, τηλεφωνήστε στη μητέρα μου», παρακαλούσε ένας τραυματίας, ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο και περικυκλωμένος από αστυνομικούς.

Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των τραυματιών στο Νταριαγκάντζ.

Οι διαδηλώσεις στη Νέο Δελχί ξεκίνησαν αρχικά από το ιστορικό τέμενος Τζάμα Μαστζίντ, όπου μετά την προσευχή της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, ακουγόταν ρυθμικά το σύνθημα «Διώξτε τον Μόντι».

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το κέντρο της πόλης, την ώρα που οι αρχές έκλειναν ορισμένους σταθμούς του μετρό και διέκοψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ορισμένες περιοχές, για να αποτρέψουν την οργάνωση συγκεντρώσεων.

Αστυνομικοί και παραστρατιωτικές μονάδες είχαν αναπτυχθεί έξω από το Τζάμα Μαστζίντ, όπου πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες της Ινδίας και αντίτυπα του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ινδία είναι κοσμικό κράτος.

«Θα αγωνιστούμε μέχρι να πάρουν πίσω τον νόμο. Δεν θα υποχωρήσουμε», είπε ο 42χρονος Σαμίμ Κουρέισι, έξω από το τζαμί.

Στο βορειοανατολικό Δελχί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε τρεις διαφορετικές πλατείες για να διαμαρτυρηθούν, αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων. Αργότερα, το πλήθος διαλύθηκε ειρηνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ