ΚΟΣΜΟΣ

Anadolu: Ψηφίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο η συμφωνία με τη Λιβύη

Anadolu: Ψηφίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο η συμφωνία με τη Λιβύη

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η συμφωνία που είχαν συνυπογράψει Άγκυρα και Τρίπολη το Νοέμβριο είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ αλ-Σάρατζ αποφάσισαν τη χάραξη νέων θαλασσίων συνόρων αλλά και τη δημιουργία νέας ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το Anadolu, το Μνημόνιο Κατανόησης επιδιώκει, «την παροχή βάσης για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης».

Προβλέπει δε, ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία εξειδικεύει στην τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, βάσει της συμφωνίας αυτής, το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου έχει δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις επί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας ανάμεσα στον Ερντογάν και τον αλ - Σάρατζ έχουν χαρακτηρίσει «παράνομο» τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης όσο και ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της χώρας, που τελεί υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ