ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικές ιαχές Ερντογάν: Ενδέχεται να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Λιβύη

Πολεμικές ιαχές Ερντογάν: Ενδέχεται να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Λιβύη
ASSOCIATED PRESS

Επιμένει στην επιθετική ρητορική του έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας την Κυριακή ότι «η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες», ενώ για την Λιβύη υπογράμμισε πως η χώρα του ενδέχεται να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ.

Και πρόσθεσε: «Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την "ΤΔΒΚ" και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δικαιούχοι και του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι το σύνολο των χωρών που έχουν ακτές σε αυτές τις θάλασσες. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στα "καλά καθούμενα", ούτε να σφετεριστούμε τα δίκαια κανενός. Να μην επιχειρήσει κανείς να μας αποκλείσει, να μας περιορίσει στις ακτές μας και να παραβιάσει τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τη συμφωνία με την Λιβύη. Έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και σύμπραξη [με την Λιβύη]. Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε στη Συρία ούτε στην Λιβύη. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπεί η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».

«Αν εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Λιβύη, τότε τι δουλειά είχε εκεί ο Μουσταφά Κεμάλ;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στην παρουσία το 1911 του Κεμάλ Ατατούρκ στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όπου είχε σταλεί από την Υψηλή Πύλη στο εκεί μέτωπο κατά των Ιταλών, για να οργανώσει τους άτακτους ενόπλους από τις τοπικές φυλές στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας πως υπεγράφη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. «Όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη ή την ισότητα».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ομιλίας Ερντογάν στα ναυπηγεία Γκιουλτζούκ, έγινε η παρουσίαση του νέου υποβρυχίου «Πίρι Ρέις» και του πολεμικού πλοίου «Σεϊντί Αλί Ρέις» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ