ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μεγάλης κλίμακας προέλαση δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ

Συρία: Μεγάλης κλίμακας προέλαση δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ
AP Photo/ Ghaith al-Sayed

Με την υποστήριξη ρωσικών δυνάμεων, οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ της Συρίας κέρδισαν έδαφος μετά από μία εβδομάδα πολεμικών επιχειρήσεων, στο τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη προώθηση των συριακών δυνάμεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οποία προκαλεί έναν μεγάλο εκτοπισμό αμάχων σύμφωνα με κατοίκους των περιοχών και μάρτυρες.

Η επίθεση μεγάλης κλίμακας υποστηρίχθηκε από αεροπορικές επιδρομές στις αγροτικές περιοχές νοτιοανατολικά του Ιντλίμπ.

25.000 άμαχοι από Ιλντίμπ προς Τουρκία μέσα σε δύο ημέρες

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σχεδόν 25.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Ιντλίμπ για την Τουρκία τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι 50.000 άμαχοι έχουν αναχωρήσει από την Ιντλίμπ για τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Την Παρασκευή μεγάλη ουρά αυτοκινήτων είχε σχηματιστεί στον δρόμο που οδηγεί από τη Μάαρατ αλ Νούμαν, μια πόλη που είναι υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, προς την τουρκική μεθόριο.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε σήμερα ότι οι 25.000 άμαχοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους 50.000 στους οποίους είχε αναφερθεί ο Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι οι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ