ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινοι: Να έρθουν στη Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Πράσινοι: Να έρθουν στη Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί τα περίπου 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, θυμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία

«Βγάλτε πρώτα τα παιδιά», δηλώνει χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS), επισημαίνοντας ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν ανάγκη και «η Ελλάδα μας έχει ζητήσει να βοηθήσουμε».

«Ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια», τονίζει, με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά.

Όπως μεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, o Χάμπεκ εκτιμά ότι η Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα. «Από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα», αναφέρει. Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη».

«Μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά», επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

«Ποτέ δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες»

Εκτός αυτού, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θα βρισκόταν μπροστά σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δηλώνει.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χάμπεκ θύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις» 10.000 άτομα.

«Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος», σημειώνει το δημοσίευμα.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά:

«Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ