ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δυνάμεις του Άσαντ περικύκλωσαν τουρκικό φυλάκιο στην Ιντλίμπ

Συρία: Δυνάμεις του Άσαντ περικύκλωσαν τουρκικό φυλάκιο στην Ιντλίμπ
AP Photo/Ghaith Alsayed

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος περικύκλωσαν τουρκικό φυλάκιο στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, αφού ανέκτησαν εδάφη από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «περικύκλωσαν το τουρκικό φυλάκιο του Αλ Σουρμάν, αφού ανακατέλαβαν πολλές πόλεις και χωριά» κοντά στην πόλη-κλειδί Μααρέτ αλ Νουμάν, στη νοτιοανατολική Ιντλίμπ.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει δώδεκα παρατηρητήρια στην επαρχία Ιντλίμπ με βάση τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για να αποφευχθεί μια επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Δαμασκού ενώ η Τουρκία στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εφαρμογή μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» πλάτους 15-20 χιλιομέτρων, που θα χώριζε τις ζώνες του καθεστώτος από τα εδάφη των ανταρτών και των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ και τους τομείς που ελέγχουν οι τελευταίοι στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας. Το Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία και ελέγχεται κυρίως από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Παρά τη συμφωνία, ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα να σκτοωθούν περίπου 1.000 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 400.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί. Από την Πέμπτη, οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν και ανακατέλαβαν πολλές πόλεις και χωριά. Σήμερα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις κοινότητες Τζαρτζανάζ και Αλ Σουρμάν.

Το τουρκικό φυλάκιο στην Αλ Σουρμάν είναι το δεύτερο που περικυκλώνεται από τον συριακό στρατό. Από τον Αύγουστο, το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνο στην κοινότητα Μόρεκ, στη βόρεια Χάμα όπου παραμένουν οι Τούρκοι στρατιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ