ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικη «ανταλλαγή ευχών» μεταξύ... CIA και Σνόουντεν

Χριστουγεννιάτικη «ανταλλαγή ευχών» μεταξύ... CIA και Σνόουντεν
AP Photo/Armando Franca, File

Την προσπάθεια της CIA να συμμετάσχει στο εορταστικό κλίμα των ημερών φαίνεται πως δεν εκτίμησε καθόλου ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος θύμισε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών μερικές μαύρες στιγμές στην ιστορία της. 

 

«Είναι “λευκό” μυστικό ότι αγαπάμε τον χειμώνα» έγραψε η CIA στον λογαριασμό της στο Twitter, συνοδεύοντας με αυτήν τη λεζάντα μια φωτογραφία ενός δέντρου μέσα σε χιονισμένο τοπίο, με αφορμή την τυπική έναρξη του χειμώνα, στις 21 Δεκεμβρίου.

Το tweet – απάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν δεν άργησε να έρθει και ήταν βιτριολικό: «Είναι “λευκό” μυστικό ότι επί εβδομάδες βασανίζατε τον Γκαλ Ράχμαν σε ένα σκοτεινό μέρος, έπειτα τον αλυσοδέσατε γυμνό μέχρι που πέθανε από το κρύο, λίγο πριν τον χειμώνα», σχολίασε ο πρώην υπάλληλος της NSA, παραπέμποντας σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο «Οι 16 απόλυτα εξωφρενικές βιαιοπραγίες που περιλαμβάνει η αναφορά βασανισμών της CIA».

Από το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, στις αρχές του Ιουνίου όταν εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και πέταξε στο Χονγκ Κονγκ για να αποκαλύψει χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα της NSA.

Με βάση το υλικό που έδωσε γράφτηκαν δεκάδες άρθρα που περιείχαν αποκαλύψεις για τις μεθόδους της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Από τότε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατηγορεί για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Στις 23 Ιουνίου 2013 πέταξε στη Μόσχα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παρέμεινε για περισσότερο από ένα μήνα.

Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, οι ρωσικές αρχές του χορηγούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε έως τρία χρόνια.

Από το 2015, εξακολουθεί να ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ