ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Χιλιάδες χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ

Παλαιστίνη: Χιλιάδες χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ
AP Photo/Mahmoud Illean

Χιλιάδες είναι οι πιστοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, και συγκεκριμένα τη Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Ιησού για τους χριστιανούς.

Η Βασιλική της Γεννήσεως, ο ναός που έχει χτιστεί πάνω από το σημείο που θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς, έχει την τιμητική της και φέτος,

Πλήθος προσκυνητών και τουριστών δίνει το «παρών», ωστόσο οι περισσότεροι χριστιανοί Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να επισκεφτούν τη Βηθλεέμ χωρίς ειδική άδεια από το Ισραήλ. Περίπου το 1% του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι χριστιανοί.

Εκτιμάται ότι από το 1948, όταν το Ισραήλ εγκαθιδρύθηκε πάνω σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, ο αριθμός των χριστιανών κατοίκων της Παλαιστίνης έχει πέσει στο 1/10. Οι ισραηλινές αρχές ξεκίνησαν την κατασκευή του διαχωριστικού τείχους τον Ιούνιο του 2002. Ορισμένοι το αποκαλούν «Τείχος του Απαρτχάιντ», άλλοι το ονομάζουν «Νέο Τείχος του Βερολίνου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να απευθύνει το μήνυμά του για τα Χριστούγεννα από το Βατικανό σε περίπου 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς ανά τον κόσμο.

Στη Βηθλεέμ, Παλαιστίνιοι και ξένοι παρακολούθησαν το πρωί, σε εορταστική ατμόσφαιρα, την παρέλαση των προσκόπων ντυμένων στα μπλε, τα κίτρινα και τα μπεζ υπό τον ήχο του ζουρνά και του τύμπανου, περιμετρικά της πλατείας της Φάτνης, απέναντι από τη Βασιλική της Γεννήσεως.

«Ο Ναός της Γεννήσεως είναι υπέροχος και κάνει πραγματικό αυτό που μαθαίνουμε στη Βίβλο. Όλα έχουν τόση σημασία και τόση βαρύτητα εδώ», είπε με ενθουσιασμό η Λανίντα, μια Αμερικανίδα που επισκέφθηκε οικογενειακώς τη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα.

Μέσα στη Βασιλική, πιστοί που ταξίδεψαν μέχρι την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Τανζανία, τη Νιγηρία, περίμεναν υπομονετικά για να επισκεφτούν το ακριβές σημείο της γέννησης του Ιησού.

Όταν στις 17.00, τοπική ώρα οι πύλες, της Βασιλικής της Γεννήσεως έκλεισαν, εκατοντάδες πιστοί περίμεναν ακόμη να επισκεφτούν το σπήλαιο της Γέννησης του Ιησού, που ήταν γεμάτο από προσκυνητές. Καθώς νύχτωνε στη Βηθλεέμ, οι χώροι περιμετρικά του ναού άδειασαν αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι και μερικοί τουρίστες συνέχισαν να φωτογραφίζονται μπροστά από το έλατο ύψους 15 μέτρων που δεσπόζει στην πλατεία της Φάτνης, η οποία ήδη είναι φωτογραφημένη σε κάθε σημείο της.

Παράλληλα, πλάι στον φράχτη από σύρμα που έχει υψώσει το Ισραήλ και στην περιοχή δυτικά της Βηθλεέμ και κοντά στα σημεία ελεγχόμενης διέλευσης εμφανίστηκαν Παλαιστίνιοι, ντυμένοι με στολές Άγιου Βασίλη.

Κρατώντας πλακάτ κατά τη ισραηλινής κατοχής, διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενώ στη συνέχεια μοίρασαν δώρα σε παιδιά στα ερείπια ενός σπιτιού που είχαν κατεδαφίσει οι ισραηλινές δυνάμεις.

Άλλοι Άγιοι-βασίληδες πέρασαν κάτω από από τις σιδερένιες πόρτες και τα κάγκελα, στα σημεία διέλευσης, για να δώσουν μικρά δώρα σε παιδιά που βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ