ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιά στη Χιλή έκανε «στάχτη» τουλάχιστον 150 σπίτια

Πυρκαγιά στη Χιλή έκανε «στάχτη» τουλάχιστον 150 σπίτια
AP Photo/Raul Zamora/Aton Chile via AP

Πυρκαγιά μαίνεται από την Τρίτη τα ορεινά περίχωρα της τουριστικής πόλης Βαλπαραΐσο στη δυτική Χιλή, η οποία έχει κατακάψει 150 σπίτια, έχει αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν 2.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 12 πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά σάρωσε τους λόφους Ροκουάντ και Σαν Ροκέ και ένα 24ωρο αφότου ξέσπασε, «150 σπίτια καταστράφηκαν» και «1500 στρέμματα γης» μετατράπηκαν σε στάχτη, έγινε γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών Γκονζάλο Μπλουμέλ, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Καταγράφουμε πρόοδο στις προσπάθειες να περιορίσουμε τη φωτιά, εντούτοις παραμένει ανεξέλεγκτη» συμπλήρωσε.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη κατακαίοντας χαμηλή βλάστηση προτού εξαπλωθεί ταχέως σε σπίτια, φτιαγμένα από ξύλο και λαμαρίνες. Μπροστά στην εξάπλωση της φωτιάς, η αστυνομία, η πυροσβεστική και ο στρατός απομάκρυναν δεκάδες οικογένειες, που ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια.

«Δώδεκα εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν και 1.715 νοικοκυριά στην περιοχή παραμένουν στο σκοτάδι» ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Περιστατικών (Onemi).

Μια ακόμη πυρκαγιά έκαψε 90 στρέμματα βλάστησης στην περιοχή, σύμφωνα με το Onemi.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να καθορίσουν τα αίτια των δύο πυρκαγιών, για την κατάσβεση των οποίων κινητοποιήθηκαν 12 ομάδες πυροσβεστών, στρατιωτικοί, επτά αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ