ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γερμανία για την πρόταση να πυροβολούνται οι πρόσφυγες

Σάλος στη Γερμανία για την πρόταση να πυροβολούνται οι πρόσφυγες
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να παρακολουθούν στο εξής το δεξιό κόμμα των γερμανών ευρωσκεπτικιστών Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), μετά την δήλωση της προέδρου Φράουκε Πέτρι ότι η αστυνομία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πυροβολεί τους πρόσφυγες.

«Έχουμε ανάγκη από αποτελεσματικούς ελέγχους προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον τόσοι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν καταγραφεί κι οι οποίοι εισέρχονται από την Αυστρία...Εφόσον καταστεί αναγκαίο» είχε δηλώσει η πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, στην εφημερίδα "Mannheimer Morgen", οι δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα «θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, αυτό προβλέπεται από το νόμο».

Μιλώντας την Κυριακή στην γερμανική εφημερίδα "Bild am Sonntag," ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι το AfD «ανήκει στις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών και όχι στην τηλεόραση».

«Είναι απίστευτο ότι επιτρέπεται σε τέτοια κόμματα η μετάδοση των συνθημάτων τους,» δήλωσε στην εφημερίδα ο Γκάμπριελ.

Στην Γερμανία, πρόσθεσε ο ίδιος, κάποτε υπήρχε ένας σαφής κανόνας «Δεν βοηθάμε κόμματα, που είναι αντίθετα στις βασικές αρχές της δημοκρατίας της χώρας μας, να περνούν την προπαγάνδα τους μέσω της τηλεόρασης.»

«Πέρα από τα παράξενα αιτήματα της Πέτρι, να κάνουν όλες οι γυναίκες τουλάχιστον τρία παιδιά, αυτή η γυναίκα ζητά να πυροβολούνται άμαχοι πρόφυγες.»

Ο Γκάμπριελ επίσης πρόσθεσε ότι έχει «μεγάλες αμφιβολίες» ότι το AfD ανήκει στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.

Η ιστορία διδάσκει

Θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη αλλά και στην αστυνομία προκάλεσε η πρόταση του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), να πυροβολούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες για να μην περάσουν στη Γερμανία.

«Κανένας αστυνομικός δε θα είναι (ποτέ) έτοιμος να πυροβολήσει» εναντίον μεταναστών, σημείωσε σε δελτίο Τύπου η συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων GdP.

«Όποιος επιθυμεί να φέρει τέτοιες μεθόδους στη διαχείριση των προσφύγων είναι ξεκάθαρο πως επιθυμεί να δράσει παρανόμως,» δήλωσε ο επικεφαλής του GdP, Γιόργκ Ράντεκ.

«Το έχουμε ξαναδεί αυτό στην ιστορία του γερμανικού κράτους και δεν θέλουμε να μπούμε σε τέτοια μονοπάτια,» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ