ΚΟΣΜΟΣ

Το Πατριαρχείο της Μόσχας διακόπτει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το Πατριαρχείο της Μόσχας διακόπτει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
patriarchia.ru

Την διακοπή κοινωνίας και την αφαίρεση από τα δίπτυχα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Σύμφωνα με το orthochristian.com, οι Ρώσοι Ιεράρχες εξέτασαν σχολαστικά την απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει τη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας και εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την απόφασή του που καθιστά αδύνατη τη διατήρηση της ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Αποφασίστηκε επίσης ότι το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, οι οποίοι δεν συλλειτουργούν και δεν αναγνωρίζουν την νέα δομή στην Ουκρανία.

Ακόμη, οι ενορίες στην αφρικανική ήπειρο, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα αφαιρεθούν από την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, και θα λάβουν σταυροπηγιακό καθεστώς.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αλλαγή της Πατριαρχικής Εκπροσώπησης στην Αλεξάνδρεια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του romfea.gr θα μετατραπεί σε ενορία της Εκκλησίας της Ρωσίας στο Κάϊρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του στην Κύπρο, είχε δηλώσει ότι ο Πατριάρχης Μόσχας δεν θα διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του, κάτι που δεν επαληθεύτηκε.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την κατάργηση της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, όπου μέχρι σήμερα είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηρύνης κ. Αθανάσιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ