ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία στέλνει πολεμικό πλοίο στον Κόλπο

Η Ιαπωνία στέλνει πολεμικό πλοίο στον Κόλπο
AP Photo/Mark Schiefelbein

Ένα ελικοπτεροφόρο αντιτορπιλικό και δύο ιπτάμενα ραντάρ P-3C στέλνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα στον Κόλπο.

Η κίνηση, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή και καταγράφηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, που άρχισε όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από την ιστορική συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και άρχισε να επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις με σκοπό να προκαλέσει ασφυξία της χώρας.

Η αποστολή του ιαπωνικού ΠΝ, διάρκειας ενός έτους, είναι σχεδιασμένη ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, κρίσιμης σημασίας οδό για τον εφοδιασμό των αγορών με πετρέλαιο.

Στο πλευρό της Τεχεράνης

Το ιαπωνικό ΠΝ δεν θα συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό που σχηματίζει η Ουάσινγκτον για να εγγυηθεί όπως λέει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, καθώς το Τόκιο δεν θέλει να διαταραχθεί η σχέση του με την Τεχεράνη.

Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, διατηρεί φιλική σχέση με το Ιράν και ήταν ένας από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού αργού πετρελαίου ωσότου η κυβέρνηση του Τραμ αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για τους αγοραστές πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δεν πρόβαλε ενστάσεις στο σχέδιο που έχει ανακοινώσει το Τόκιο για την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή τουλάχιστον ενός σκάφους του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο το εξέθεσε ο Άμπε.

Τον Ιούνιο ο Άμπε έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που επισκέφθηκε έπειτα από 41 χρόνια το Ιράν, για συνομιλίες με τον Ρουχανί και τον ιρανό ανώτατο ηγέτη Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Όμως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, δύο δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο, το ένα εκ των οποίων διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις. Η Τεχεράνη το διέψευσε κατηγορηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ