ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το twittter ξαναθυμήθηκε τα αρχαία ελληνικά του Μπόρις Τζόνσον

Γιατί το twittter ξαναθυμήθηκε τα αρχαία ελληνικά του Μπόρις Τζόνσον
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Ένα βίντεο στο οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απαγγέλλει Ιλιάδα, εμφανίστηκε ξανά στο διαδίκτυο, διχάζοντας τους χρήστες του twitter.

Το βίντεο είναι του 2013 από μια εκδήλωση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και βιντεοσκοπήθηκε για το σόου του ABC Big Ideas. Ο Τζόνσον τότε μόλις είχε φύγει από τη θέση του δημάρχου του Λονδίνου και όταν ρωτήθηκε τι κάνει όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, εκείνος προέβη στην απαγγελία ενός αποσπάσματος του ποιήματος του Ομήρου.

Παρότι το βίντεο είναι εφτά χρόνων, και το γεγονός ότι ο Τζόνσον αναφέρει με κάθε ευκαιρία την αγάπη που έχει στην ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία, το βίντεο επανήλθε στο προσκήνιο την παραμονή των Χριστουγέννων στο twitter, από το λογαριασμό 'Old Holborn', ενός κωμικού που επιχειρούσε να κοροϊδέψει τους υποστηρικτές των Εργατικών.

Πολλοί χρήστες θαύμασαν τον Βρετανό πρωθυπουργό που απήγγειλε στα ελληνικά. Γρήγορα, όμως, ο θαυμασμός αντικαταστάθηκε από ειρωνικά σχόλια, αφού πολλοί χρήστες που υποστήριζαν ότι γνώριζαν την αρχαία ελληνική γλώσσα, σχολίασαν ότι δεν καταλάβαιναν τίποτα από αυτά που έλεγε ο Τζόνσον, ενώ αρκετοί ακόμα σημείωσαν ότι απλά και μόνο το γεγονός ότι κάποιος μιλάει ελληνικά, δεν τον κάνει ακριβώς καλύτερο πολιτικό.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία θέλοντας να επαληθεύσει πόσο καλά ήταν τα αρχαία ελληνικά που απήγγειλε ο Τζόνσον, απευθύνθηκε στην καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, Μανόν Μπρουγιέ, στο γαλλικό πανεπιστήμιο της περιοχής Πικαρντί.

Η απάντησή της ήταν η εξής: «Ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου έχει μάλλον καλή μνήμη. Απήγγειλε τους 36 πρώτους στίχους της Ιλιάδας, με μερικά λάθη είναι αλήθεια: ξέχασε τους στίχους 8,15, 16, 18 ως τους 23 και 32, και έκανε κάποια λάθη ελληνικών, τα οποία σημαίνουν εμφανώς ότι δεν καταλαβαίνει πολύ καλά το Ομηρικό κείμενο. Εν συντομία, κατά τη γνώμη μου, απαγγέλλει αρκετά καλά αν και δεν καταλαβαίνει τα πάντα».

Σε ό,τι αφορά την προφορά του Τζόνσον, η Μπρουγιέ εξηγεί: «έχει μάλλον μια βρετανική προφορά, η οποία είναι φυσιολογική στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, γι’αυτό οι Ελληνες γράφουν στο Twitter ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Αλλά ούτε εμένα θα με καταλάβαιναν!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ