ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη της Βρετανίδας στην Αγία Νάπα

Ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη της Βρετανίδας στην Αγία Νάπα
(AP Photo/Petros Karadjias)

Την έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη στην περίπτωση της Βρετανίδας που καταδικάστηκε για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης ύστερα από ψευδή καταγγελία της ότι βιάστηκε από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, εκφράζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εν λόγω υπόθεση ήταν «πολύ θλιβερή» και θα θέσει το θέμα στις κυπριακές Αρχές.

Ο δικηγόρος Michael Polak, διευθυντής της οργάνωσης Justice Abroad, ο οποίος υπερασπίζεται τη γυναίκα, δήλωσε στο BBC News ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η δήλωση ανάκλησης δόθηκε όταν δεν υπήρχε παρών δικηγόρος ή μεταφραστής, εξηγώντας ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επέκρινε επίσης τη διεκπεραίωση της υπόθεσης από τον δικαστή Μιχάλη Παπαθανασίου, προσάπτοντάς του ότι αρνήθηκε να ακούσει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με το εάν ο καταγγελλόμενος βιασμός έλαβε χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου έκρινε ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας την 19χρονη τότε γυναίκα, η οποία είχε καταγγείλει στην αστυνομία στις 17 Ιουλίου ότι βιάστηκε από τους Ισραηλινούς με αποτέλεσμα επτά εξ αυτών να συλληφθούν.

Η συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να μετριαστεί η ποινή και ο δικαστής όρισε την Ιανουαρίου ως την ημερομηνία για την επιβολή ποινής.

Η νεαρή υποστηρίζει ότι άλλαξε την κατάθεσή της κάτω από την πίεση της αστυνομίας στη διάρκεια επίπονης ανάκρισης και χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αλλά οι εισαγγελείς και το δικαστήριο απέρριψαν τον ισχυρισμό της.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αρνούνται την κατηγορία, αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από 10 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ