ΚΟΣΜΟΣ

Ο Carlos Ghosn, πρωταγωνιστής του σκανδάλου κατάχρησης εξουσίας, διέφυγε από την Ιαπωνία στο Λίβανο

Ο Carlos Ghosn, πρωταγωνιστής του σκανδάλου κατάχρησης εξουσίας, διέφυγε από την Ιαπωνία στο Λίβανο

Ο Carlos Ghosn, ο άνθρωπος που έσωσε τη Nissan, ήταν για αρκετά χρόνια ο ιθύνων νους της συμμαχίας Renault Nissan και βρίσκεται πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας και περιουσιακών στοιχείων του ομίλου που ήταν επικεφαλής κατάφερε να διαφύγει από την Ιαπωνία στο Λίβανο. Από όπου είναι και η μακρινή καταγωγή του.

Ο Ghosn, ο οποίος ήταν ένα από τους σταρ της παγκόσμιας οικονομίας και είχε το προσωνύμιο «ο εξολοθρευτής του κόστους» (The cost killer) ήταν σε κατ΄οίκον περιορισμό στο Τόκιο από τον περασμένο Μάρτιο και περίμενε να γίνει η δίκη του μέσα στο 2020. Ο ίδιος πιστεύει πως ήταν θύμα στημένου παιχνιδιού και πως δεν θα είχε μία δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του μάλιστα στην Ιαπωνία υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς συνωμότησαν παράνομα με τα στελέχη της Nissan και κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να τον διαβάλουν και να τον απομακρύνουν από την εξουσία προκειμένου να αποτρέψουν την πλήρη συγχώνευση της Nissan με τη Renault.

Οι ιαπωνικές αρχές είχαν κρατήσει το διαβατήριο του Ghosn αλλά ο Γαλλο-Λιβανέζος κατάφερε να διαφύγει μέσω Τουρκίας και να φτάσει την Κυριακή στη Βηρυτό. Ενδιαφέρον είναι πως η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ εξέφρασε τη μεγάλη της έκπληξη για το ότι ο Carlos Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία στο Λίβανο και πρόσθεση πως το πληροφορήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Ghosn θα προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις του στην εφημερίδα L’ Orient-Le Jour του Λιβάνου, ενώ φαίνεται πως έχει ήδη πει πως «…είμαι τώρα στο Λίβανο και δεν θα είμαι πλέον όμηρος του ιαπωνικό συστήματος δικαιοσύνης, όπου οι διακρίσεις είναι ανεξέλεγκτες, απαγορεύονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, και παραβλέπονται κατάφωρα οι νομικές υποχρεώσεις της Ιαπωνίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Δεν έφυγα από τη δικαιοσύνη. Ξέφυγα από την αδικία και τις πολιτικές διώξεις».

Ο Ghosn συνελήφθη μόλις πριν από ένα χρόνο στο Τόκιο κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες ενώ ήταν πρόεδρος της Nissan Motor, καθώς και για χρήση οικονομικών πόρων της εταιρείας για προσωπικό του όφελος.

Ο γεννημένος στη Βραζιλία, με καταγωγή από το Λίβανο και Γάλλος υπήκοος Carlos Ghosn ξεκίνησε τη καριέρα του το 1978 στη Michelin, ενώ το 1996 μεταπήδησε στη Renault, όπου μπόρεσε να αντιστρέψει την πτωτική πορεία των εσόδων της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη Nissan ήταν COO από το 1999, το 2000 έγινε πρόεδρος της μάρκας και το 2001 διευθύνων σύμβουλος. Το 2005 ανέλαβε τη θέση του προέδρου στη Renault και το 2016 και στη Mitsubishi. Το 2017 οι απολαβές του σε μετρητά και μετοχές από τις τρεις εταιρείες είχαν ξεπεράσει συνολικά τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ