ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη ημέρα ταραχών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Δεύτερη ημέρα ταραχών έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
AP Photo/Khalid Mohammed

Συνεχίστηκαν, για δεύτερη ημέρα, οι αναταραχές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Βαγδάτη, μετά και τη χθεσινή απόπειρα εισβολής, που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «έργο τρομοκρατών».  

Χθες Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, σε πέντε σημεία σε Ιράκ και Συρία, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την τρομοκρατική οργάνωση για μία σειρά από επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Σήμερα διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κτήριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια να τους διαλύσουν.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πρωί το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε».

Το αίτημά τους έγινε δεκτό και όσοι διαδήλωναν αποσύρθηκαν σταδιακά από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας. Ωστόσο, λιγοστοί παρέμειναν στην περιοχή και ξεκίνησαν να στήνουν ένα στρατόπεδο διαμαρτυρίας μπροστά από ένα γειτονικό ξενοδοχείο. Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών που παρέμεινε είπε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν εκδιωχθούν από το Ιράκ.

Απειλές Τραμπ στο Ιράν

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο κι ο Μάικ Πομπέο κατηγόρησαν το Ιράν για υποκίνηση των διαδηλωτών.

Ο Τραμπ έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως θα «πρέπει να λογοδοτήσει για κάθε χαμένη ζωή ή καταστροφή σημειωθεί στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσουν πολύ ακριβά. Αυτό δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή».

Έλαβε απάντηση από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν ήσασταν λογικοί, που δεν είστε, θα βλέπατε ότι τα εγκλήματά σας στο Ιράκ, το Αφγανιστάν… έχουν κάνει ολόκληρα έθνη να σας μισούν».

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους

Μετά τις χθεσινές αναταραχές, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, γνωστοποίησε ότι θα στείλει περί τους 750 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Έκανε λόγο για μία «πρέπουσα» και «προληπτική» κίνηση που λαμβάνεται ως «απάντηση στην αύξηση του επιπέδου κινδύνου για το αμερικανικό προσωπικό και για τις εγκαταστάσεις (σ.σ. της πρεσβείας)».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν τον κόσμο και τα συμφέροντά τους, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», διαμήνυσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ