ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλονται οι εργασίες της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη λόγω ταραχών

Αναστέλλονται οι εργασίες της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη λόγω ταραχών
AP Photo/Khalid Mohammed

Αναβάλλονται όλες οι προξενικές δραστηριότητες της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βαγδάτη λόγω των ταραχών που επικρατούν τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την εισβολή παραστρατιωτικών οργανώσεων και οπαδών τους στην περίμετρό της.

«Ένεκα των επιθέσεων παραστρατιωτικών στο συγκρότημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, όλες οι δημόσιες προξενικές εργασίες έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Έχουν ακυρωθεί όλα τα μελλοντικά ραντεβού και οι Αμερικανοί πολίτες έχουν ειδοποιηθεί να αποφεύγουν όποια προσέγγισή τους στην πρεσβεία», τονίζεται στην ίδια διπλωματική ανακοίνωση.

Χθες Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, σε πέντε σημεία σε Ιράκ και Συρία, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν την τρομοκρατική οργάνωση για μία σειρά από επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Αποχώρησαν όλοι οι διαδηλωτές

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως αποχώρησαν από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας όλα τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων κι οι υποστηρικτές τους.

«Όλοι οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει, οι σκηνές αφαιρέθηκαν και όποιες άλλες μορφές διαδήλωσης τερματίσθηκαν και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ασφάλισαν την περίμετρο της πρεσβείας», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Απειλές Τραμπ στο Ιράν

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο κι ο Μάικ Πομπέο κατηγόρησαν το Ιράν για υποκίνηση των διαδηλωτών.

Ο Τραμπ έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη, τονίζοντας πως θα «πρέπει να λογοδοτήσει για κάθε χαμένη ζωή ή καταστροφή σημειωθεί στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσουν πολύ ακριβά. Αυτό δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή».

Έλαβε απάντηση από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν ήσασταν λογικοί, που δεν είστε, θα βλέπατε ότι τα εγκλήματά σας στο Ιράκ, το Αφγανιστάν… έχουν κάνει ολόκληρα έθνη να σας μισούν».

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους

Μετά τις χθεσινές αναταραχές, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, γνωστοποίησε ότι θα στείλει περί τους 750 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Έκανε λόγο για μία «πρέπουσα» και «προληπτική» κίνηση που λαμβάνεται ως «απάντηση στην αύξηση του επιπέδου κινδύνου για το αμερικανικό προσωπικό και για τις εγκαταστάσεις (σ.σ. της πρεσβείας)».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν τον κόσμο και τα συμφέροντά τους, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», διαμήνυσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ