ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι» η Βαγδάτη μετά το φόνο Σουλεϊμανί: Ετοιμοπόλεμοι οι Μουτζαχεντίν, φεύγουν οι Αμερικανοί

«Καζάνι» η Βαγδάτη μετά το φόνο Σουλεϊμανί: Ετοιμοπόλεμοι οι Μουτζαχεντίν, φεύγουν οι Αμερικανοί
Άποψη από αέρος από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. EPA

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βαγδάτη, όπου έχασε τη ζωή του ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί μετά από αμερικανική επιδρομή με τους φιλοϊρανικούς συνασπισμούς μαχητών να τίθενται σε ετοιμότητα και την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ να καλεί τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Η ανακοίνωση του Μοκτάντα Σαντρ μέσω Twitter έρχεται μόνο μερικές ώρες μετά τον φόνο στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.

«Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας, και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Ο Σαντρ, ο οποίος δηλώνει εθνικιστής και απορίπτει τόσο την αμερικανική όσο και την ιρανική ανάμιξη στο Ιράκ, απηύθυνε ωστόσο έκκληση σε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν με «σοφία και διορατικότητα».

Εξάλλου ο Καΐς αλ-Χαζάλι, ένας διοικητής του φιλοϊρανικού συνασπισμού στο Ιράκ, κάλεσε «όλους τους μαχητές» να είναι «έτοιμοι».

«Ας είναι έτοιμοι όλοι οι μαχητές της αντίστασης επειδή αυτό που μας περιμένει είναι μια μεγάλη νίκη», γράφει ο Χαζάλι σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Χαζάλι είναι ο επικεφαλής της Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, μίας από τις σημαντικότερες παρατάξεις των Χασντ αλ-Σάαμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης), που συνασπίζει τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στο Ιράκ.

Πρεσβεία ΗΠΑ στη Βαγδάτη: Εγκαταλείψτε στο Ιράκ

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ