ΚΟΣΜΟΣ

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ανησυχεί η Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ανησυχεί η Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
AP / Burhan Ozbilici

Προβληματισμός επικρατεί στην Άγκυρα, στον απόηχο του αμερικανικού αεροπορικού πλήγματος, από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει ανησυχίες για περαιτέρω όξυνση της ανασφάλειας και της αστάθειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε γραπτή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την κλιμάκωση της αμερικανο-ιρανικής έντασης στην περιοχή.

Αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στον κίνδυνο να μετατραπεί το Ιράκ σε μια ζώνη συγκρούσεων που θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στο Ιράκ όσο και στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι η αεροπορική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, η οποία διεξήχθη σήμερα το πρωί κατά της αυτοκινητοπομπής του Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιρανικού Στρατού των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και της συνοδείας του, θα αυξήσει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τέτοια βήματα κλιμάκωσης, τα οποία απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή μας, θα οδηγήσουν σε ένα σπιράλ βίας και όλα τα μέρη θα υποφέρουν από την κατάσταση αυτή.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δράσουν με γνώμονα την κοινή λογική και τη νηφαλιότητα, ώστε να αποφευχθούν μονομερή βήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία».

IRAN map 01 2020 01 copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ