ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ιράν

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ιράν
(AP Photo/Vahid Salemi)

Οι Αρχές στις ΗΠΑ εντείνουν προληπτικά τα μέτρα ασφάλειας σε διάφορες πολιτείες της χώρας, ως προληπτικό μέτρο, μετά τη δολοφονική επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, για την οποία το Ιράν απειλεί με εκδίκηση τις ΗΠΑ.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέθεσε πρόσθετους πόρους σε ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλη την πόλη, ενώ παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή.

«Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στο Ιράν και σε ολόκληρη την περιοχή για περεταίρω εξελίξεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές στη Νέα Υόρκη, το τμήμα έχει διαθέσει πρόσθετους πόρους σε ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλη την πόλη ως προληπτικό μέτρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα.

Η Νέα Υόρκη είναι μονίμως σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις, δεδομένης της προϊστορίας της, όμως ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε ότι η απειλή έχει αλλάξει σημαντικά, αν ληφθούν υπόψη οι πόροι που διαθέτει ένα κράτος σαν το Ιράν, σε σύγκριση με μια μη κρατική οργάνωση, όπως είναι η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ενέργεια αυτή μας θέτει σε ντε φάκτο εμπόλεμη κατάσταση», είπε ο ντε Μπλάζιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέρμοτ Σι είπε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και ότι οι Νεοϋορκέζοι θα δουν τις επόμενες ημέρες περισσότερους ένστολους –ορισμένοι θα φέρουν βαρύ οπλισμό– σε «ευαίσθητες» περιοχές. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι περιοχές, όμως συνήθως εντείνεται η αστυνομική παρουσία στο μετρό, στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα τουριστικά αξιοθέατα, όποτε τίθεται σε συναγερμό η αστυνομία.

Αντίστοιχα, και στο Λος Άντζελες, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. «Ενώ δεν υπάρχει αξιόπιστη απειλή για το Λος Άντζελες, οι Αρχές παρακολουθούν τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Ιράν. Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους κρατικούς, τοπικούς, ομοσπονδιακούς και διεθνείς εταίρους επιβολής του νόμου σχετικά με κάθε σημαντική πληροφορία που μπορεί να αναπτυχθεί», αναφέρει το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

IRAN map 01 2020 01

Η δήμαρχος της Κολούμπια Muriel Bowser, με δήλωσή της ανέφερε επίσης ότι, παρόλο που δεν υπάρχουν άμεσες απειλές στην επαρχία της Κολούμπια, οι Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και βρίσκονται σε στενή επαφή με περιφερειακούς και ομοσπονδιακούς εταίρους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

«Όπως πάντα, υπενθυμίζουμε στους πολίτες εάν δουν κάτι, να το πουν και να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες Αρχές για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα».

Οι αμερικανικές πρεσβείες στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Πακιστάν εξέδωσαν ειδοποιήσεις ασφάλειας, με τις οποίες προειδοποιούν εκτός των άλλων τους Αμερικανούς να κρατούν χαμηλό προφίλ και να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα ενημερωμένα και εύκολα προσβάσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ