ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Ξεχείλισε η οργή κατά των ΗΠΑ στη νεκρική πομπή

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Ξεχείλισε η οργή κατά των ΗΠΑ  στη νεκρική πομπή
APTN via AP

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί του Σαββάτου στους δρόμους της Βαγδάτης για να αποχαιρετήσουν τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί καθώς και τον Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, τον κύριο υπολοχαγό του, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια στοχευμένης αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

 

Σε μερικούς δρόμους οι μαυροφορεμένοι πενθούντες άπλωσαν κόκκινα χαλιά καθώς περίμεναν τη νεκρική πομπή. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στους δρόμους της Βαγδάτης από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πριν την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας, κουνώντας ιρακινές και στρατιωτικές σημαίες και φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική».

Πολλοί από αυτούς έφεραν στα χέρια πορτρέτα του Σουλεϊμανί καθώς και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το «παρών» στη νεκρώσιμη πομπή έδωσε και ο Ιρακινός παραιτηθείς πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Άμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων.

kidia souleimani


Πηγή: APTN via AP

Μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν με τη σειρά τους να παραστούν στις κηδείες των δύο ανδρών.

Συνολικά, η αμερικανική «βολή ακριβείας ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου» που συνέτριψε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων - πέντε Ιρακινών και πέντε Ιρανών.

Τα φέρετρα των πέντε Ιρακινών μεταφέρθηκαν στην Καζιμίγια, καλυμμένα με την σημαία του Ιράκ ξεχωρίζοντας από το μαυροφορεμένο πλήθος που ακολουθούσε. Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία.

Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNNi, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τον κόσμο να κλαίει γοερά.

Να φύγουν οι αμερικανοί

Η 50χρονη Ασίφα Αμπάς ήταν μια από τους χιλιάδες που πήραν μέρος στη νεκρώσιμη πομπή.

CNNi souleimani martiria


Πηγή: CNNi

Μητέρα η ίδια τριών μαχητών της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής του Ιράκ, εξέφρασε στον ανταποκριτή του CNNi την ελπίδα ότι η δολοφονική επίθεση θα σηματοδοτήσει το τέλος της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

«Η επιδρομή σκότωσε τους ήρωές μας αλλά επίσης δημιούργησε χιλιάδες ακόμη Σουλεϊμανί και Μουχαντίς. Αν η κυβέρνηση δεν ψηφίσει για την εκδίωξη των Αμερικανών, θα δουν το πραγματικό πρόσωπο των Ιρακινών στους δρόμους», δήλωσε.

Την Τρίτη η ταφή

Η συγκέντρωση αυτή στη Βαγδάτη σηματοδοτεί την έναρξη πολυήμερων εκδηλώσεων πένθους για τον Σουλεϊμανί.

Όπως αναφέρουν τα κρατικά ιρανικά μέσα, η σορός του Σουλεϊμανί θα φτάσει αργότερα μέσα στην ημέρα στο Ιράν όπου και θα θαφτεί την Τρίτη στην πόλη καταγωγής του, το Κεμάν, στο κεντρικό Ιράν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ορκίστηκε ότι η χώρα του θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο σπίτι του Σουλεϊμανί ο Ροχανί

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επισκέφτηκε την οικογένεια του δολοφονημένου υποστράτηγου στην Τεχεράνη, την οποία και συλλυπήθηκε.

soleimani spiti


Πηγή: Iranian Presidency Office via AP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ