ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Τριήμερο πένθος κήρυξε το Ιράκ

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Τριήμερο πένθος κήρυξε το Ιράκ
AP / Nasser Nasser

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Άντελ Άμπντουλ Μάχντι, για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, του Ιρακινού υπαρχηγού της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης», Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, και των άλλων έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Ο πρωθυπουργός και ανώτατος διοικητής κηρύσσει εθνικό πένθος για τις ψυχές των μαρτύρων, για τρεις ημέρες αρχής γενομένης από το Σάββατο», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί του Σαββάτου στους δρόμους της Βαγδάτης για να αποχαιρετήσουν τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί καθώς και τον Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, τον κύριο υπολοχαγό του, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια στοχευμένης αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

Σε μερικούς δρόμους οι μαυροφορεμένοι πενθούντες άπλωσαν κόκκινα χαλιά καθώς περίμεναν τη νεκρική πομπή. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στους δρόμους της Βαγδάτης από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πριν την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας, κουνώντας ιρακινές και στρατιωτικές σημαίες και φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική».

Πολλοί από αυτούς έφεραν στα χέρια πορτρέτα του Σουλεϊμανί καθώς και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το «παρών» στη νεκρώσιμη πομπή έδωσε και ο Ιρακινός παραιτηθείς πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί. Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Άμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ