ΚΟΣΜΟΣ

Σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν

Σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν
EPA

Έντονος σκεπτικισμός και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή προκαλούν οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, μετά το «φιτίλι» που άναψε η δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

 

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις αιτιάσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι η κατ’ εντολή του εκτέλεση του πανίσχυρου Ιρανού αξιωματούχου αποτελεί αμερικανική απάντηση σε μια άμεση απειλή για τις ζωές Αμερικανών, ωστόσο η έλλειψη αποδείξεων προς τους βουλευτές αλλά και τον αμερικανικό λαό, προκαλεί αυξανόμενο σκεπτικισμό σχετικά με το αν η επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη ή όχι.

Ο Λευκός Οίκος διαβίβασε το Σάββατο επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο διαβεβαιώνοντας μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν ότι υπήρχαν πολλοί νομικοί λόγοι για την επίθεση.

«Αισθανόμαστε πολύ καλά για τη νομική βάση αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Ο’ Μπράιεν.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς την κυβέρνηση για άμεση, εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Κογκρέσου στο σύνολό του σχετικά με τη στρατιωτική δέσμευση που αφορά το Ιράν και τα επόμενα βήματα που εξετάζονται», δήλωσε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι τονίζοντας ότι η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί αποτελεί «μια ασυνήθιστη κλιμάκωση στη βία».

«Αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρές και επείγουσες ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τον τρόπο και την αιτιολόγηση της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαγάγει εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν», αντέτεινε η Πελόσι ενώ επισήμανε ότι η «εξαιρετικά ασυνήθιστη» απόφαση το έγγραφο να φέρει τη σήμανση «απόρρητο» ενίσχυσε τις ανησυχίες της και «υποδηλώνει ότι το Κογκρέσο και ο αμερικανός λαός μένουν στο σκοτάδι όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια».

Η προσπάθεια του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς να συνδέσει τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις, με τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ να την χαρακτηρίζουν αναπόδεικτη, αν όχι απλούστατα ψέμα.

Από τις επόμενες ώρες της είδησης για την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί, σύσσωμες οι Ιρανικές αρχές ορκίστηκαν εκδίκηση για το θάνατο του «μάρτυρα», κάτι που προκάλεσε την απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους, εάν το Ιράν επιτεθεί κατά Αμερικανών ή αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για τον θάνατο του υποστράτηγου.

Απειλές Τραμπ για νέες επιθέσεις κατά Ιράν – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός Σουλεϊμανί

Μετά τις νέες απειλές, το Ιράν κάλεσε τον ελβετό πρεσβευτή, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για τις εχθρικές δηλώσεις.

Στην αντεπίθεση το Ιράν: Τρομοκράτης με κοστούμι ο Τραμπ

Ταυτόχρονα, σε δική του απάντηση στις απειλές Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έγραψε σήμερα στο Twitter ότι ένα πιθανό πλήγμα σε στόχους πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου.

«Η στόχευση πολιτιστικών χώρων είναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ», έγραψε ο Ζαρίφ. «Είτε με κλωτσιές είτε με ουρλιαχτά, το τέλος της κακής παρουσίας των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία έχει αρχίσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «τρομοκράτη με κοστούμι» ενώ εμμέσως πλην σαφώς τον παρομοίωσε με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και τον Χίτλερ.

soleimani10


Πηγή: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί

Εν τω μεταξύ, κι ενώ σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο οι τόνοι είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι, η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Το πτώμα του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

H κρατική ιρανική τηλεόραση άρχισε πριν από τις 08.00 τοπική ώρα (06.30 ώρα Ελλάδας) να μεταδίδει απευθείας πρόγραμμα που δείχνει το μαυροφορεμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο αυτής της πόλης.

Έκκληση για αποκλιμάκωση από την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επαναλαμβάνεται η έκκληση για «αποκλιμάκωση» στην Μέση Ανατολή.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποιεί ότι απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Τζαβάντ Ζαρίφ, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, στην ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών με θέμα την προάσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του συντονιστή και να διαφυλάσσει την ενότητα των υπολοίπων πλευρών για την ενίσχυση της συμφωνίας και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ