ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με στρατιωτική απάντηση

Αποκλειστικό CNNi: Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με στρατιωτική απάντηση
CNNi

Τις προθέσεις του Ιράν και τις επόμενες κινήσεις της χώρας μετά από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ο Hassan Dehghan, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi από την Τεχεράνη, ο Hassan Dehghan δήλωσε:

«Η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων».

Ο Dehghan, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο βασικός στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ και έχει πολύ στενές σχέσεις μαζί του.

«Θα σας πω ένα πράγμα: η ηγεσία μας ανακοίνωσε επίσημα ότι ποτέ δεν επιδιώξαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν θα επιδιώξουμε τον πόλεμο» είπε ο Dehghan, και συνέχισε:

«Ήταν οι ΗΠΑ που ξεκίνησαν τον πόλεμο. Οπότε θα πρέπει να λάβουν ανάλογες αντιδράσεις στις πράξεις τους. Το μόνο που μπορεί να κλείσει αυτή την πολεμική περίοδο είναι οι Αμερικανοί να δεχθούν ένα “χτύπημα” αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσαν. Και μετά δεν πρέπει να αναζητήσουν να ανοίξει νέος κύκλος».

Το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διεμήνυσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν «τεράστιο λάθος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε άμεσα, λέγοντας πως σε περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικούς στόχους τότε η κυβέρνησή του θα απαντήσει «πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα».

Έγραψε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ έχουν μια λίστα με 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτό ας λειτουργήσει ως προειδοποίηση ότι αν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικούς στόχους, τότε έχουμε βάλει στο στόχαστρο 52 ιρανικούς χώρους (αντιπροσωπεύοντας τους 52 Αμερικανούς που πήρε ως ομήρους το Ιράν πριν από πολλά χρόνια), ορισμένοι εκ των οποίων υψηλού επιπέδου και σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό. Και οι στόχοι αυτοί, και το ίδιο το Ιράν, θα χτυπηθούν πολύ γρήγορα και πολύ δυνατά. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν άλλες απειλές!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Dehghan χαρακτήρισε «γελοία» τα tweet αυτά.

«(σ.σ. Ο Τραμπ) Δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Δεν αναγνωρίζει ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Είναι ένας γκάνγκστερ και ένας τζογαδόρος. Δεν είναι πολιτικός και δεν έχει σώας τας φρένας».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ψήφισμα 2347 των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδικάζει την παράνομη καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Dehghan είπε πως σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο χτύπημα τότε ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι «εγκληματίας πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί σε αρμόδιο δικαστήριο».

Το κλίμα στο Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένο μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, με βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNNi να δείχνει πως οι νομοθέτες άρχισαν να φωνάζουν «Θάνατος στις ΗΠΑ» μέσα στο Βουλή.

Exclusive: Iran's response to US will be military -- Khamenei's adviser / By Fred Pleitgen, Tim Lister and Schams Elwazer, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ