ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξετάζει το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξετάζει το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά
(AP Photo/Anjum Naveed)

Την ώρα που Τεχεράνη και Ουάσινγκτον ανταλλάσσουν απειλές και προειδοποιήσεις, η Μέση Ανατολή «βράζει» και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν.

Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ένα έντονο ντιμπέιτ για τους λόγους που οδήγησαν τον Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του να προχωρήσουν στην «εξουδετέρωση» του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ενώ το Ιράν εξετάζει το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε κίνδυνο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνεχίζουν να στηρίζουν το αφήγημα της κυβέρνησης Τραμπ περί επικείμενης απειλής και σχεδίου του Σουλεϊμανί για επίθεση κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Όπως γράφει το CNNi, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδωσε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στους νομοθέτες, εγείροντας ερωτήματα για την επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του ισχυρού άνδρα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιμένουν από την πρώτη στιγμή στην ίδια «γραμμή», διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι ο Σουλεϊμανί ετοίμαζε βίαιες επιθέσεις κατά των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Ποιες ήταν, όμως, αυτές οι επιθέσεις; Και ποιοι οι στόχοι τους; Μήπως η κυβέρνηση Τραμπ βιάστηκε και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τι αντίκτυπο θα έχει η δολοφονία του υποστράτηγου;

Στο επίκεντρο η συμφωνία για τα πυρηνικά

Η ιρανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα αποφάσεις για την συμφωνία (JCPOA), με το υπουργικό συμβούλιο να συγκαλείται για να συζητήσει τα επόμενα βήματα.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού θα εξεταστεί η πέμπτη φάση της συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν την Κυριακή.

«Η σημερινή συμφωνία θα καθορίσει την πολιτική του Ιράν όσον αφορά στην εφαρμογή της της JCPOA και το μέλλον της συμφωνίας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Τόσο η Γαλλία και η Γερμανία όσο και η Κίνα έχουν απευθύνει έκκληση στο Ιράν να διατηρηθεί η συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο κ. Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό υπουργό, τονίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και τη σημασία της διαφύλαξης της συμφωνίας.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε από το Ιράν αυτοσυγκράτηση και προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών να σκεφτεί σοβαρά οποιαδήποτε αντίδραση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Ο Μπορέλ είπε πως μια πολιτική λύση για την περιοχή είναι ο «μοναδικός δρόμος» και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να το υποστηρίξει αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ