ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Νέο ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο
Φωτογραφία από παλαιότερο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ακόμη ένα ναυάγιο σημειώθηκε την Τρίτη, ανοιχτά των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το σκάφος που τους μετέφερε στην Ελλάδα βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο εννέα ψυχές.

Δύο επιβαίνοντες στο σκάφος διασώθηκαν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων.

Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, το ναυάγιο σημειώθηκε μόλις 25 μέτρα ανοικτά του Σεφερίχισαρ, επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει με προορισμό τη Σάμο οι πρόσφυγες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.

Η Τουρκία έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία αναχώρησης προσφύγων, που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, με σκοπό να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Επισήμως η γειτονική χώρα φιλοξενεί περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούν όλες τις ημέρες τον διάπλου σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, κυρίως την περίοδο του χειμώνα.

Μόνο το Σάββατο 37 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λέσβο.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), «μαρτυρούν» ότι συνολικά 62.193 μετανάστες κατάφεραν να διαπλεύσουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο τον Ιανουάριο του 2016. Ο IOM κατέγραψε επίσης 272 θανάτους την ίδια περίοδο σε αυτό το δρομολόγιο.

Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα «σχέδιο δράσης» που προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους και θα καταπολεμήσουν τους διακινητές.

Όμως η συμφωνία αυτή καθυστερεί να αποφέρει καρπούς, με την ΕΕ να εκφράζει τη λύπη της γι αυτό, την ώρα που τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευθεί.

Η Τουρκία πάντως σκέπτεται πια να μεταχειρίζεται στο εξής τους διακινητές ως «τρομοκράτες», όπως είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. «Αποφασίσαμε να εργαστούμε σε μία σειρά νόμιμων μέτρων (...) έτσι ώστε η διακίνηση ανθρώπων να ενταχθεί στο πεδίο των τρομοκρατικών εγκλημάτων», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του των Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε τη δημιουργία στο υπουργείο του μιας υπηρεσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη μάχη κατά των διακινητών. «Για να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, θα δημιουργήσουμε μια νέα ειδική διεύθυνση που θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με αυτό τον φάκελο», δήλωσε ο Αλά στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ