ΚΟΣΜΟΣ

ΜΙΤ: Ενισχύει τις μυστικές υπηρεσίες ο Ερντογάν και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο

ΜΙΤ: Ενισχύει τις μυστικές υπηρεσίες ο Ερντογάν και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο
Presidential Press Service via AP, Pool

Τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας στην Άγκυρα τις νέες εγκαταστάσεις της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της γνωστής ΜΙΤ. Προανήγγειλε ακόμη ότι αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής που θα συντονίζει τις μυστικές υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, «χάρη στις εργασίες τής ΜΙΤ, η Τουρκία έχει αποκτήσει την δυνατότητα να κινείται σε κάθε μέρος του κόσμου χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια καμίας άλλης χώρας», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η τουρκική υπηρεσία αύξησε τις μυστικές της επιχειρήσεις σε αποστολές ανά τον κόσμο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην τεχνική και στον κυβερνοχώρο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργό ρόλο της ΜΙΤ πρόσφατα στη Λιβύη, αλλά και τις επιχειρήσεις της σε Συρία και Ιράκ. Η ΜΙΤ φέρνει επάξια εις πέρας τα καθήκοντα που της αναλογούν στη Λιβύη, δήλωσε.

«Ειδικά, από την πρώτη μέρα της συριακής κρίσης, η ΜΙΤ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον τομέα και κατέβαλε εντατικές προσπάθειες για την επιτυχία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων» προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η ΜΙΤ θεωρείται πλέον παγκοσμίως μία ισχυρή και σεβαστή υπηρεσία πληροφοριών και πολλές χώρες επαινούν τη δράση της».

«Τα δεδομένα που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι απαραίτητα για την ευημερία ενός έθνους, όχι μόνο σε περιόδους πολέμου αλλά και σε εποχές ειρήνης» ανέφερε και είπε ότι στις κρίσιμες ημέρες που διανύει η Τουρκία και ο κόσμος, η υποστήριξη από τη MΙΤ λειτουργεί περισσότερο αποτρεπτικά από ποτέ.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην περίπλοκη και μεταβαλλόμενη κατάσταση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των περιφερειακών και παγκόσμιων δρώντων στην περιοχή μας» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το αποτέλεσμα των περιφερειακών συμμαχιών που σχηματίζονται εναντίον της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αγώνας εξουσίας είναι ζωτικής σημασίας για το εγγύς μέλλον μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Πληροφοριών της οποίας θα προεδρεύει ο ίδιος. Όπως είπε, η ΜΙΤ θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει σε θέματα αντιτρομοκρατίας και τρομοκρατίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία. Αποστολή της νέας επιτροπής θα είναι ο να αυξηθεί μεταξύ τους συντονισμός. Διευκρίνισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «αναπόφευκτα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο που οι τρομοκράτες και οι πράκτορες χρησιμοποιούν ενεργά το Internet.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν κατά την τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας της ΜΙΤ στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Η νέα έδρα της ΜΙΤ, ονομάζεται «Kale» που στα τουρκικά, σημαίνει «φρούριο». Έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να εξουδετερώνει τα συστήματα τεχνικής παρακολούθησης και για να αποτρέπει κάθε προσπάθεια διείσδυσης. Τοίχοι μήκους τριών μέτρων και συρματοπλέγματα περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις, που απλώνονται σε μία έκταση 5.000 εκταρίων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ