ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο για Ιράν: Κάθε κίνησή μας θα υπακούει στο διεθνές δίκαιο του πολέμου

Πομπέο για Ιράν: Κάθε κίνησή μας θα υπακούει στο διεθνές δίκαιο του πολέμου
AP Photo/Jacquelyn Martin

Κάθε πιθανή ενέργειά μας έναντι του Ιράν, θα υπακούει στο δίκαιο του πολέμου, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του.

Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη λίστα των πιθανών ιρανικών στόχων μεταξύ των οποίων θεωρήθηκε ότι έχουν συμπεριληφθεί και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι διεθνείς κανόνες.

«Κάθε στόχος ελέγχεται, κάθε δυνατή προσπάθεια θα γίνει εντός του διεθνούς δικαίου του πολέμου», είπε, χαρακτηριστικά, ο Πομπέο και τόνισε πως πρόκειται για «προσωπικό μου σχέδιο».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ανάπτυξης – από πλευράς Τεχεράνης – πυρηνικών όπλων, μετά και την ανακοίνωση του Ιράν ότι αποχωρεί από τη συμφωνία που συνήψε για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Πομπέο εμφανίστηκε κάθετος.

«Το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Την ίδια επισήμανση είχε κάνει χθες και ο Τραμπ, ο οποίος, μέσω Twitter, τόνισε: «Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα».

Σχετικά με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί και βάσει των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η δολοφονία του υποστράτηγου, ο Πομπέο δεν έδωσε κάποια ξεκάθαρη απάντηση.

«Κάθε φορά που ο πρόεδρος παίρνει μία απόφαση τέτοιου επιπέδου, υπάρχουν πολλά στοιχεία μπροστά μας», είπε και τόνισε «είδαμε ξεκάθαρα» τις πράξεις του Σουλεϊμανί, μεταξύ των οποίων – όπως ισχυρίστηκε – «εκατοντάδες χιλιάδες σφαγές στη Συρία και μεγάλη καταστροφή χωρών όπως ο Λίβανος και το Ιράκ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ