ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ήττα Τραμπ, μάχη στήθος με στήθος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Εκλογές ΗΠΑ: Ήττα Τραμπ, μάχη στήθος με στήθος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Αϊόβα
REUTERS/Adrees Latif

Την ίδια ώρα που οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα έληξαν με εκπλήξεις, αφού μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Τέντ Κρούζ, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται Κλίντον-Σάντερς.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον πανηγυρίζει ήδη το αποτέλεσμα, ανακοινώνοντας την νίκη της Κλίντον νωρίς το πρωί της Τρίτης, χωρίς, ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει ανακηρύξει επίσημα νικητή.

Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 99% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον φαίνεται να «κλειδώνει» στο 50%, έναντι του συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς.

«Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε στην Αιόβα. Μετά από ενδελεχή έρευνα και ανάλυση των αποτελεσμάτων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και η κ. Κλίντον κέρδισε ξεκάθαρα», δηλώνουν άνθρωποι από την εκστρατεία της, με επίσημη ανακοίνωση.

Η Κλίντον με τον Σάντερς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού τα «αποψινά αποτελέσματα είναι τα κοντινότερα στην ιστορία των Δημοκρατικών στην Αιόβα», σύμφωνα με τον Άντι Μακ Γκαιρ, πρόεδρο του κόμματος στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Ντόναλτ Τραμπ υπέστη αναπάντεχη ήττα καθώς ο Τεντ Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24%Τραμπ. «H νίκη μου στην Αιόβα, είναι μια πραγματική νίκη, για τη συντηρητική βάση του κόμματος», δήλωσε ο ίδιος μετά την νίκη του. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον συνυποψήφιό του για την εκλογική νίκη του, ενώ για τον ίδιο δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα τιμητικό που κατέκτησε την δεύτερη θέση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ