ΚΟΣΜΟΣ

Ρουκέτες από το Ιράν έπληξαν τη βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ όπου εδρεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ

Ρουκέτες από το Ιράν έπληξαν τη βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ όπου εδρεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ
AP Photo

Τουλάχιστον εννέα ρουκέτες έπληξαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, σε περιοχή του δυτικού Ιράκ που καλύπτεται από έρημο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή σταθμεύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Δεν είναι σαφές ακόμη εάν υπάρχουν θύματα.

Η εκτόξευση των ρουκετών έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τουλάχιστον 30 ρουκέτες.

Αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από σημείο εντός της επικράτειας του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως η επίθεση στην αμερικανική βάση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τον στρατό του Ιράν.

Η επίθεση, καταγράφηκε περίπου 24 ώρες μετά την απόλυτη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη διοίκησή τους στο Ιράκ να στέλνει επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε πως τα στελέχη τους θα αποσυρθούν από την ιρακινή επικράτεια όπως απαίτησε το κοινοβούλιο, αλλά το Πεντάγωνο να διαψεύδει.

Πολλά κράτη μέλη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους στο σύνολό τους ή εν μέρει, λόγω του φόβου ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, όπως οι περίπου 15 που έχουν γίνει από τα τέλη του Οκτωβρίου εναντίον βάσεων στις οποίες είναι ανεπτυγμένα ξένα στρατεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ