ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ: Το Ιράν «χαστούκισε» την Αμερική, λέει ο Χαμενεΐ

Επίθεση του Ιράν σε βάσεις των ΗΠΑ: Το Ιράν «χαστούκισε» την Αμερική, λέει ο Χαμενεΐ
Office of the Iranian Supreme Leader via AP

«Χαστούκι» στις ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Αλί Χαμενεΐ τις βραδινές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

 

«Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο» των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή», πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε από τηλεοράσεως ότι «αυτή η περιοχή δεν δέχεται την αμερικανική παρουσία», ενώ μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα επαίνεσε τον δολοφονημένο υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον «γενναίο» και προσθέτοντας ότι «δεν είχε κανέναν φόβο».

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το «αλαζονικό σύστημα».

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις: «Αν μας χτυπήσετε, θα ανταποδώσουμε το χτύπημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο του Ιράν μπήκαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις - η αεροπορική βάση Al Assad και μια ακόμη βάση στην Erbil.

Παρότι η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» μέχρι στιγμής από πλευράς των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ