ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε Ασία και Αφρική

Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε Ασία και Αφρική
Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Ζίκα EPA/ Percio Campos

Ο ιός Ζίκα, με τον οποίο συνδέονται κρούσματα μικροκεφαλίας, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ασία και την Αφρική, περιοχές που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εντείνει τη δράση του κατά του επικίνδυνου ιού.

Όπως τονίζει ο ειδικός του ΠΟΥ, Άντονι Κοστέλο, εκπονούνται ήδη οι κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες προς τις εγκύους, ενώ οι ειδικοί του Οργανισμού επεξεργάζονται έναν ορισμό για τη μικροκεφαλία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται μια προκαθορισμένη μέτρηση για το κεφάλι των μωρών.

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, στη Βραζιλία, ο Κοστέλο σημείωσε: «Πιστεύουμε στην ενοχή του συσχετισμού αυτού μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του».

Καθώς η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού μπορεί να χρειαστεί χρόνια, έχει ουσιαστική σημασία μια «μαζική δέσμευση της κοινωνίας» σε περιοχές στις οποίες μεταφέρεται ο Ζίκα από τα κουνούπια, καθώς και η ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, υποστήριξε ο Κοστέλο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κρούσμα στην Ταϊλάνδη

Ένας άνδρας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα στην Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, οι οποίες πάντως καθησυχάζουν ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας του ιού στο βασίλειο παρά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από το 2012.

Οι υγειονομικές αρχές δεν διευκρίνισαν σε ποια περιοχή της χώρας βρίσκεται ο 22χρονος Ταϊλανδός που προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα, αλλά επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του ιού με αυτό που πλήττει σήμερα τη Λατινική Αμερική.

Το κρούσμα του ιού Ζίκα "επιβεβαιώθηκε κατόπιν εξετάσεων αίματος" που έγιναν σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ, διευκρίνισε ο Σάντι Σρισερμπόκε, διευθυντής του νοσοκομείου Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή συνιστά ο Ζίκα

Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του Ζίκα- Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό Ζίκα που εξαπλώνεται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ