ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ - Ροχανί: Αν οι Αμερικανοί είναι συνετοί δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω

Επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ - Ροχανί: Αν οι Αμερικανοί είναι συνετοί δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω
AP Photo/Vahid Salemi

Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε διάγγελμά του, συμπληρώνοντας πως «αν είναι συνετοί, όμως, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο».

Οι δηλώσεις Ροχανί έρχονται μετά τα νυχτερινά πλήγματα εναντίον ιρακινής βάσης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης (του επίλεκτου στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας), ο οποίος ήταν ο στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

«Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρούμε ενώπιον της Αμερικής», δήλωσε, ακόμη, ο Ροχανί.

«Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, συνέχισε.

«Όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».

«Έκοψαν το χέρι του αγαπητού μας Σουλεϊμανί [...] Θα πρέπει να υπάρξει εκδίκηση γι΄αυτόν τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής στην περιοχή αυτή», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την επίσημη ιρανική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Σουλεϊμανί πρέπει να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.

«Αν τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής σε αυτή την περιοχή και το (κακό) χέρι της κοπεί οριστικά (τότε θα έχουμε εδώ) την αληθινή και τελική απάντηση των χωρών της περιοχής προς την Αμερική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ