ΚΟΣΜΟΣ

Παράνομη η φυλάκιση στις χώρες εξόδου της Ε.Ε των αλλοδαπών που εισήλθαν με πλαστά έγγραφα

Παράνομη η φυλάκιση στις χώρες εξόδου της Ε.Ε των αλλοδαπών που εισήλθαν με πλαστά έγγραφα
REUTERS/Alexandros Avramidis

Παράνομη έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση της Γαλλίας να φυλακίσει γυναίκα γκανέζικης ιθαγένειας παρά το γεγονός ότι εισήλθε με πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο "αλλοδαπός ο οποίος δεν έχει συλληφθεί κατά την παράνομη διέλευσή του από τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν δεν μπορεί να φυλακισθεί αποκλειστικά και μόνο λόγω της παράνομης εισόδου του στο έδαφος κράτους μέλους". Αυτό, κατά τον γενικό εισαγγελέα ισχύει, μεταξύ άλλων, όταν ο αλλοδαπός συλλαμβάνεται κατά την έξοδό του από τον χώρο Σένγκεν, από τον οποίο απλώς διέρχεται, και έχει κινηθεί για αυτόν διαδικασία επανεισδοχής στο κράτος μέλος από το οποίο έρχεται.

Ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι η οδηγία εφαρμόζεται στην περίπτωση της γκανεζας, σημειώνοντας ότι οδηγία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν η εν λόγω είχε συλληφθεί κατά την είσοδό της στον χώρο Σένγκεν από τα εξωτερικά σύνορα. Η Γκανέζα πολίτης δεν σκοπούσε όμως, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν (στον οποίο βρισκόταν ήδη λόγω της διαμονής της στο Βέλγιο και τη Γαλλία) αλλά να εξέλθει από τον χώρο Σένγκεν (δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν). Σημειώνεται, τέλος, ότι οι προτάσεις του εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η υπόθεση αυτή έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή τη σύλληψη μιας γυναίκας, γκανέζικης ιθαγένειας τον Μάρτιο του 2013 από τη γαλλική αστυνομία στο σημείο εισόδου της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, ενώ επέβαινε σε λεωφορείο προερχόμενο από τη Γάνδη (Βέλγιο) με προορισμό το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο).

Αφού επέδειξε βελγικό διαβατήριο με φωτογραφία και όνομα τρίτου και καθώς δεν διέθετε άλλο έγγραφο ταυτότητας ή ταξιδιωτικό έγγραφο στο όνομά της, τέθηκε αρχικά υπό κράτηση για παράνομη είσοδο στη γαλλική επικράτεια πριν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση εν αναμονή της επανεισδοχής της στο Βέλγιο. Κατά το γαλλικό δίκαιο οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να τιμωρούνται με ποινή φυλακίσεως ενός έτους για την παράνομη είσοδό τους στη γαλλική επικράτεια.

Η κρατηθείσα προσέφυγε στη συνέχεια στη γαλλική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η κράτησή της δεν ήταν νόμιμη. Με τη σειρά του το γαλλικό δικαστήριο Cour de cassation ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να τοποθετηθεί επί του αν, βάσει της οδηγίας για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, επιτρέπεται να επιβληθεί ποινή φυλακίσεως σε υπήκοο τρίτης χώρας για την παράνομη είσοδό του στην εθνική επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ