ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Αναζητούν υπολείμματα ρωσικού πυραύλου στο σημείο συντριβής

Ουκρανικό Boeing: Αναζητούν υπολείμματα ρωσικού πυραύλου στο σημείο συντριβής
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τις αιτίες συντριβής του ουκρανικού Boeing, την Πέμπτη στο Ιράν, αφήνουν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή που κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίσθηκαν στο Internet, δηλώνει ο Αλέξι Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 737 σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Η Σύμβαση του Σικάγου προβλέπει ότι το κράτος που σχεδίασε και κατασκεύασε το αεροσκάφος (ΗΠΑ) και το κράτος που το εκμεταλλευόταν (Ουκρανία) έχουν το δικαίωμα να ορίσουν το καθένα από έναν «διαπιστευμένο αντιπρόσωπο» ο οποίος θα συμμετάσχει στην έρευνα.

Όμως το συγκεκριμένο δυστύχημα μάλλον θα είναι εξαίρεση στον κανόνα της καλής διακρατικής συνεργασίας σε έρευνες για αεροπορικά δυστυχήματα. Η Τεχεράνη έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα αρνηθεί να στείλει στους Αμερικανούς, τα μαύρα κουτιά των Boeing, τα οποία ανακτήθηκαν χθες σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στα πρόθυρα πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ