ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα «κομάντο» για το Ζίκα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ομάδα «κομάντο» για το Ζίκα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ
REUTERS/Ricardo Moraes

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο ιός αν και είναι ενδημικός μόνο στη Νότια Αμερική, ωστόσο, θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτατα στην Αφρική και στην Ασία.

Ο ΠΟΥ για το λόγο αυτό ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας "μονάδας συνολικής απόκρισης" για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα.

"Δημιουργήσαμε μια μονάδα συνολικής απόκρισης, με όλο το προσωπικό του ΠΟΥ, στην έδρα (του Οργανισμού) και στις κατά τόπους υπηρεσίες" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του ιού, δήλωσε ο παιδίατρος Άντονι Κοστέλο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ θέλει να δράσει γρήγορα, ώστε να μην επαναληφθούν οι επικρίσεις που δέχτηκε για την "αδύναμη" αντίδρασή του στην πρόσφατη επιδημία του Έμπολα στην Αφρική.

"Ανησυχούμε από το γεγονός ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και ξέρουμε ότι τα κουνούπια-φορείς του ιού Ζίκα (...) ζουν στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στις χώρες της νότιας Ευρώπης και σε πολλές περιοχές της Ασίας, ιδίως στη Νότια Ασία", πρόσθεσε. "Δεδομένου ότι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και δεδομένου επίσης ότι κάποια στιγμή (ο ιός) διέσχισε τον Ατλαντικό για να φτάσει στη Νότια Αμερική (...) θα μπορούσε να ακολουθήσει και την αντίστροφη πορεία", κατέληξε ο Κοστέλο.

Από τη Βραζιλία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Aθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο εξέφρασε την ανησυχία της για την τάχιστη εξάπλωση του ιού. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη ενδείξεις ότι θεατές των αγώνων ακυρώνουν το ταξίδι τους στη χώρα τον Αύγουστο, όπως είπε ο Μάριο Αντράντα, ο διευθυντής επικοινωνιών της επιτροπής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ