ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ουκρανία

Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν: Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Ουκρανία
AP / Richard Drew

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κήρυξε την 9η Ιανουαρίου ως ημέρα εθνικού πένθους, την επομένη επόμενη της συντριβής κοντά στην Τεχεράνη ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 176 ανθρώπων.

Ο κ. Ζελένσκι υποσχέθηκε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία.

«Η 9η Ιανουαρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, μερικές ώρες μετά την επιστροφή του τη νύχτα από διακοπές στο Ομάν.

Ο ίδιος άφησε λίγα λουλούδια μπροστά από το πρόχειρο μνημείο που τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής για το εννεαμελές ουκρανικό πλήρωμα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου, σύμφωνα με φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

«Προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διαπιστώσει τα αίτια της καταστροφής. Αναμφίβολα θα ανακαλύψουμε την αλήθεια», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι.

Τουλάχιστον 45 Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να μετάσχουν στην έρευνα, κυρίως στην «αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών» του Μπόινγκ, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ήδη ότι αρνείται να τα στείλει στους Αμερικανούς.

Οι ίδιοι έχουν επίσης αποστολή να «ταυτοποιήσουν και να επαναπατρίσουν» τους Ουκρανούς θανόντες στη συντριβή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Υποστήριξη άνευ όρων στις έρευνες για την αεροπορική τραγωδία

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια ζήτησε την Πέμπτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «άνευ όρων υποστήριξη» για τους εμπειρογνώμονες της ομάδας που ερευνά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη.

«176 ζωές αθώων χάθηκαν», είπε ο Κισλίτσια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που αφορούσε το σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ.

«Οι συνθήκες της καταστροφής συνεχίζουν να μην είναι σαφείς. Τώρα οι εμπειρογνώμονες οφείλουν να ερευνήσουν και να βρουν απαντήσεις στην ερώτηση “τί προκάλεσε τη συντριβή”. Για τον λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να έχουν άνευ όρων υποστήριξη στην έρευνά τους», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Το αεροσκάφος των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών (UIA) απογειώθηκε το πρωί της Τετάρτης από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο πριν συντριβεί δύο λεπτά αργότερα, σκοτώνοντας τους 176 επιβαίνοντες, κυρίως Ιρανούς και Καναδούς. Εκτός από το πλήρωμα, δύο Ουκρανοί επιβάτες συγκαταλέγονται στα θύματα.

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Το ουκρανικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από το Ιράν κατά λάθος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ