ΚΟΣΜΟΣ

Τριντό: Το ουκρανικό Boeing μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο

Τριντό: Το ουκρανικό Boeing μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο
(AP Photo/Frank Augstein)

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Boeing 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς εταίροι πρέπει να συμμετέχουν στην έρευνα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διεξοδική και αξιόπιστη έρευνα», σημείωσε, λέγοντας πως οι ιρανικές Αρχές έχουν υπονοήσει ότι θέλουν να κρατήσουν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου στη χώρα τους.

Ο Τριντό απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη συντριβή. Σε σχετική ερώτηση για το πόση ευθύνη φέρουν οι ΗΠΑ για τη συντριβή, δεδομένης της έντασης στην περιοχή, ο Καναδός πρωθυπουργός είπε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή είναι η πιθανή αιτία, αλλά πρέπει να έχουμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη και αξιόπιστη έρευνα για να διαπιστώσουμε ακριβώς τι συνέβη. Αυτό ζητάμε και αυτό είναι που περιμένουμε να συμβεί».

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα», συμπλήρωσε στη συνέχεια και τόνισε ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον οποιονδήποτε για να λάβει απαντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ