ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing - Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο

Ουκρανικό Boeing - Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο
AP Photo/Efrem Lukatsky

Δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η πιθανότητα να καταρρίφθηκε από πύραυλο το ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ιράν αυτήν την εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο όλων των επιβαινόντων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αργότερα σήμερα.

«Η εκδοχή ότι ένας πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», αναφέρει ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Facebook.

«Δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων αρχηγών κρατών στα μέσα ενημέρωσης, καλούμε όλους τους διεθνείς εταίρους -κυρίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας- να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν την τραγωδία, στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια» της συντριβής του αεροπλάνου, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το αεροπλάνο, που συνετρίβη στο Ιράν προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, είναι πιθανόν να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της.

Αλλά και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι, έπειτα από εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύθηκαν κατά λάθος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε από την πλευρά του πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ