ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για την κατάρριψη του αεροσκάφους: Υπό πίεση η ηγεσία της Τεχεράνης

Οργή για την κατάρριψη του αεροσκάφους: Υπό πίεση η ηγεσία της Τεχεράνης
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν απέναντι στην ηγεσία της χώρας, λόγω του χειρισμού που ακολούθησε αυτή μετά την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing από ιρανικό πύραυλο.

 

Κατά τις νέες διαδηλώσεις που πυροδότησε η παραδοχή από την Τεχεράνη τρεις ημέρες μετά τη συντριβή του Boeing που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους ότι η ίδια ευθύνεται για τη κατάρριψή του, η αστυνομία προέβη σε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το εξοργισμένο πλήθος.

Μάλιστα, βίντεο που αναρτήθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν πυροβολισμούς κοντά στο σημείο όπου την Κυριακή πραγματοποιούνταν οι διαδηλώσεις.

Σε ένα από αυτά, απεικονίζεται μια γυναίκα που μεταφέρεται τραυματισμένη μετά από την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν ως δεήσεις στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, μετατράπηκαν γρήγορα σε μαζικές δημοκρατικές διαδηλώσεις, με αίτημα να αποχωρήσει ο Ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι και να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

iran traumati


Πηγή: UGC via AP

Η αστυνομία στην Τεχεράνη πάντως αρνείται κατηγορηματικά τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών «Στις διαδηλώσεις η αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν πυροβόλησε, διότι τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν λάβει εντολές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο διοικητής της αστυνομίας της ιρανικής πρωτεύουσας, Χοσεΐν Ραχιμί.

Προς το παρόν δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η αυθεντικότητα των βίντεο αυτών που δείχνουν αίμα στο έδαφος και ανθρώπους που έμοιαζαν με μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας να κρατούν όπλα.

Σε άλλες αναρτήσεις φαίνονται άνδρες της υπηρεσίας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας να χτυπούν τους διαδηλωτές με γκλομπ, την ώρα που άλλοι φωνάζουν «Μην τους χτυπάτε!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ