ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν και έκτακτη συνάντηση

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν και έκτακτη συνάντηση
Presidential Press Service via AP, Pool

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Λιβύη ενώ επικείται και κατ' ιδίαν συνάντησή τους την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο πιθανότατα διεθνούς διάσκεψης με θέμα τις εξελίξεις στην αφρικανική χώρα. 

 

Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Sabah, η οποία επικαλείται προεδρικές πηγές, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκτάκτως στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η Άνγκελα Μέρκελ να μεταβεί στις 24 Ιανουαρίου στην Τουρκία, ωστόσο όπως φαίνεται ο Ερντογάν είναι αυτός που θα ταξιδέψει στο Βερολίνο.

Διεθνής διάσκεψη

Διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών θα οργανωθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, δήλωσε εξάλλου σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φάγεζ Αλ Σάρατζ και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε κορυφαίος Λίβυος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ