ΚΟΣΜΟΣ

SOS από την Αλάσκα: Πώς 30χρονος κατάφερε να επιβιώσει τρεις εβδομάδες σε αντίξοες συνθήκες

SOS από την Αλάσκα: Πώς 30χρονος κατάφερε να επιβιώσει τρεις εβδομάδες σε αντίξοες συνθήκες
Screengrab

Ένας άνδρας κατάφερε να επιβιώσει στην παγωμένη Αλάσκα επί τρεις εβδομάδες, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι του και σκότωσε τον σκύλο του.

Ο Tyson Steele εντοπίστηκε στα συντρίμμια του σπιτιού του στη Susitna Valley το πρωί της Πέμπτης. Η αναζήτησή του ξεκίνησε όταν φίλοι του ζήτησαν από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών (Alaska State Troopers) να ψάξουν για ίχνη του, καθώς είχαν πολλές μέρες να μάθουν νέα του.

Σε συγκλονιστικό βίντεο από ψηλά που έφεραν στο «φως» οι Alaska State Troopers ο 30χρονος φαίνεται να στέκεται στο χιόνι και να κουνάει τα χέρια του στο ελικόπτερο, ενώ πίσω του είναι γραμμένο ένα τεράστιο «SOS» στο χιονισμένο έδαφος.

«Ό,τι είχα βρισκόταν μέσα στην καλύβα μου» φαίνεται πως είπε ο ίδιος στους Troopers, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNi.

Τις εβδομάδες μετά τη φωτιά, ο Steele έτρωγε αποφάγια από κονσέρβες και φυστικοβούτυρο, κοιμόταν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό που έφτιαξε γύρω από τη ξυλόσομπα που κάποτε βρισκόταν μέσα στο σπίτι του.

Η φωτιά του στέρησε τα πάντα, ακόμα και τον σκύλο του

Ο Tyson Steele ζούσε εκεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Στους ανθρώπους που τον έσωσαν παραδέχτηκε ότι η φωτιά προέκυψε μετά από ένα «λάθος βιασύνης», καθώς έριξε ένα χαρτόνι μέσα στη σόμπα, θέλοντας να ανάψει πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως ένα κομμάτι χαρτονιού που είχε πάρει φωτιά ανέβηκε προς την καμινάδα και κατέληξε στην οροφή.

Περιγράφοντας τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, ο 30χρονος δήλωσε ότι ξύπνησε ξαφνικά μέσα στη νύχτα και άκουσε τον ήχο πλαστικού που λιώνει να έρχεται από την οροφή. Αμέσως, έτρεξε προς τα έξω και είδε τη στέγη να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

«Είδα απλά όλη την οροφή να έχει πιάσει φωτιά» αναφέρει ο Steele, ενώ συμπληρώνει πως οι φλόγες εξαπλώθηκαν «πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσα να είχα φανταστεί».

Τότε, άρχισε να μαζεύει ό,τι μπορούσε από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως κουβέρτες και το τουφέκι του. Ωστόσο, η πραγματική προτεραιότητά του ήταν ο έξι ετών σκύλος του, Phil.

Πριν σηκωθεί από το κρεβάτι του ο 30χρονος είχε δώσει εντολή στον Phil να βγει έξω. Έτσι, υπέθεσε ότι τον υπάκουσε. Όμως, όταν βγήκε έξω άκουσε τον σκύλο να γαβγίζει.

«Πίστευα πως δεν ήταν μέσα στο σπίτι. Είχα πάθει υστερία. Δεν μπορώ να περιγράψω τη θλίψη μου. Απλά ούρλιαξα. Δεν ήταν θύμος, ούτε λύπη. Ήταν απλά μια κραυγή, ήταν απλά αυτό που μου βγήκε εκείνη τη στιγμή» δήλωσε ο ίδιος στους Troopers.

Το πλάνο επιβίωσης

Ο Steele όμως δεν είχε χρόνο για να θρηνήσει. Έπρεπε να καταστρώσει ένα πλάνο επιβίωσης.

Έτσι, συγκέντρωσε ό,τι φαγώσιμο δεν είχε καεί: κονσέρβες, φασόλια και φυστικοβούτυρο. Τότε διαπίστωσε ότι όλα αυτά θα του έφταναν για έναν μήνα, με την προϋπόθεση ότι θα τρώει έως δύο κονσέρβες τον μήνα.

Μαζί με τα υπόλοιπα προσωπικά του αντικείμενα, κάηκε και το κινητό του τηλέφωνο. Μόνη του ελπίδα πια ήταν πως κάποιος από τους φίλους του θα ανησυχήσει και θα καλέσει τις Αρχές. Εάν δεν τον έψαχνε κανείς για τις επόμενες 35 ημέρες, θα επιχειρούσε, μόνος του, να εγκαταλείψει το σημείο.

Ο 30χρονος κοιμόταν σε μία σπηλιά που είχε φτιάξει από χιόνι για τουλάχιστον δύο ημέρες, μέχρι να φτιάξει ένα καταφύγιο γύρω από τη σόμπα του που είχε απομείνει από την πυρκαγιά. Ύστερα, έγραψε SOS στο έδαφος, χρησιμοποιώντας τη στάχτη της φωτιάς για να είναι ορατό από τον ουρανό.

Τελικά, 20 μέρες μετά, ο Steele είδε το ελικόπτερο των Alaska State Troopers να τον πλησιάζει.

Τώρα, σχεδιάζει να μείνει στη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα με την οικογένειά του.

A Utah man survived in the Alaskan wilderness for three weeks after a fire burned his house and killed his dog / By Dakin Andone, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ