ΚΟΣΜΟΣ

Οι εξελίξεις στη Λιβύη στο «μικροσκόπιο» διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο

Οι εξελίξεις στη Λιβύη στο «μικροσκόπιο» διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο
AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανία σκοπεύει να πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου, δήλωσαν τη Δευτέρα δύο συμμετέχοντες στις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις.

«Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η τουρκική προεδρία δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει στο Βερολίνο για μια μονοήμερη επίσκεψη στις 19 Ιανουαρίου, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη γερμανίδα Καγκελάριο για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατάπαυση πυρός

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λιβύη θα διεξαχθούν στο Βερολίνο, καθώς η Τουρκία και η Ρωσία απευθύνουν έκκληση στις πολεμικές ομάδες της βόρειας Αφρικής για να μπουν σε κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι στόχος ήταν να δοθεί στη Λιβύη η ευκαιρία να γίνει μια κυρίαρχη και ειρηνική χώρα.

Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο Φάγεζ Αλ Σάρατζ και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε κορυφαίος Λίβυος αξιωματούχος.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ