ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης και 800 μαστιγώσεις σε Παλαιστίνιο ποιητή

Ποινή φυλάκισης και 800 μαστιγώσεις σε Παλαιστίνιο ποιητή
Mohammed Hamoud/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Σαουδαραβικό δικαστήριο μετέτρεψε τη θανατική ποινή ενός Παλαιστίνιου ποιητή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για αποστασία, σε οκταετή κάθειρξη και 800 μαστιγώσεις.

Ο Άσραφ Φάγιαντ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Νοέμβριο, παρά τη διεθνή κατακραυγή που είχε προκαλέσει η υπόθεση. Την Τρίτη, ωστόσο, το δικαστήριο της πόλης Άμπχα ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση, ανέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter ο δικηγόρος του, Άμπντελ Ραχμάν αλ Λαχίμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Φάγιαντ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών και σε 800 χτυπήματα με το μαστίγιο (με ρυθμό 50 χτυπήματα κάθε φορά). Οφείλει επίσης να μετανοήσει δημοσίως, σε κάποιο δημόσιο μέσο ενημέρωσης, πρόσθεσε ο δικηγόρος, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση στη θανατική ποινή.

Ο Λαχίμ τόνισε, πάντως, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του ώστε να πετύχει την απελευθέρωση του πελάτη του.

Το 2014 ο Άσραφ Φάγιαντ είχε καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση και 800 μαστιγώσεις, μετά από μια μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του μια ομάδα πολιτιστικών συζητήσεων σε ένα καφενείο της Άμπχα, σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας άνδρας υποστήριζε ότι τον άκουσε να μιλάει εναντίον του Θεού ενώ ένας ιερωμένος τον κατηγορούσε για «βλασφημία», με αφορμή μια ποιητική συλλογή που έγραψε πριν από μια δεκαετία.

«Αυτό που λέει ο Φάγιαντ είναι ότι καβγάδισε με τα άλλα μέλη της ομάδας», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Πρωτοδίκως, ο Φάγιαντ αρνήθηκε ότι το έργο του είναι «βλάσφημο», όμως ζήτησε συγγνώμη με αποτέλεσμα το δικαστήριο να μην τον καταδικάσει σε θάνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ