ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Συνελήφθη ο άνθρωπος που κατέγραψε το βίντεο της κατάρριψης

Ουκρανικό Boeing: Συνελήφθη ο άνθρωπος που κατέγραψε το βίντεο της κατάρριψης
(UGC via AP)

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον άνθρωπο που κατέγραψε το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing από τον πύραυλο.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν άνθρωπο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε στα social media, ένα βίντεο από την κατάρριψη.

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικές με την εθνική ασφάλεια.

Το βίντεο αυτό μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο δέχεται χτύπημα από τον ιρανικό πύραυλο.

Ένας Ιρανός δημοσιογράφος ωστόσο, με βάση το Λονδίνο, ο οποίος ανέβασε το υλικό αρχικά, επιμένει ότι η πηγή του είναι ασφαλής και ότι οι ιρανικές Αρχές συνέλαβαν λάθος άνθρωπο.

Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος του Ιράν, δήλωσε ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν, οι οποίοι σχετίζονται με την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν γίνει 30 συλλήψεις ανθρώπων, επειδή έλαβαν μέρος σε «παράνομες συγκεντρώσεις» -αναφερόμενος προφανώς στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σε βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times, φαίνονται δύο πύραυλοι οι οποίοι χτυπούν το αεροπλάνο με διαφορά 20 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό εξηγεί γιατί ο αναμεταδότης του αεροπλάνου φαινόταν να έχει σταματήσει να λειτουργεί πριν από την επίθεση – είχε απενεργοποιηθεί από τον πρώτο πύραυλο.

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, σκορπώντας το θάνατο στους 176 επιβαίνοντες. Το Ιράν παραδέχτηκε ότι κατέρριψε το αεροπλάνο κατά λάθος.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η έρευνα που διεξάγεται από τη χώρα του θα επιβλέπεται από ένα «ειδικό δικαστήριο».

«Αυτή δεν θα είναι μια τακτική και συνηθισμένη περίπτωση. Όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί αυτό το δικαστήριο», είπε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι για το τραγικό αυτό συμβάν δεν πρέπει να επιρρίπτεται ευθύνη σε έναν μόνο άνθρωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ