ΚΟΣΜΟΣ

Γυναικεία... υπόθεση: Διαστημική «βόλτα» σε ζωντανή σύνδεση

Γυναικεία... υπόθεση: Διαστημική «βόλτα» σε ζωντανή σύνδεση
screen grab

Η πρώτη «διαστημική βόλτα» για το 2020 εξολοκλήρου από γυναίκες αστροναύτες -δεύτερη στην ιστορία- λαμβάνει χώρα το πρωί της Τετάρτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι αστροναύτες Jessica Meir και Christina Koch πρόκειται να αλλάξουν μπαταρίες στις ηλιακές συστοιχίες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Είναι οι ίδιες γυναίκες που έγραψαν ιστορία, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την πρώτη διαστημική βόλτα εξολοκλήρου από γυναίκες τον Οκτώβριο.

Η πρώτη σχεδιασμένη βόλτα ήταν προγραμματισμένη να γίνει νωρίτερα τον Μάρτιο, ωστόσο αναβλήθηκε καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλες στολές.

Σύμφωνα με τη NASA η Meir και η Koch θα αντικαταστήσουν τις μπαταρίες υδρογόνου-νικελίου με νέες μπαταρίες ιόντων λιθίου που αποθηκεύουν ενέργεια που παράγεται από τις ηλιακές συστοιχίες στη θυρίδα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Δείτε live το βίντεο:

Είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν και δεύτερη «διαστημική βόλτα» τη Δευτέρα για να ολοκληρώσουν την αντικατάσταση.

Για την Meir αυτή θα είναι η δεύτερη και Τρίτη βόλτα και για την Koch η Πέμπτη και η έκτη αντίστοιχα.

Εάν η αποστολή ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί, ο αστροναύτης Andrew Morgan και ο διοικητής του διαστημικού σταθμού Luca Parmitano από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα εξέλθουν από τον σταθμό στις 25 Ιανουαρίου.

Η σημερινή διαστημική βόλτα είναι η 225η που διεξάγεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ