ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Εισβολή αστυνομικών στα γραφεία του πρακτορείου Anadolu – 4 συλλήψεις

Αίγυπτος: Εισβολή αστυνομικών στα γραφεία του πρακτορείου Anadolu – 4 συλλήψεις
Φωτογραφία αρχείου AP / Amr Nabil

Η αιγυπτιακή αστυνομία εισέβαλε το βράδυ της Τρίτης στα γραφεία του Anadolu (ΑΑ), θέτοντας υπό κράτηση τέσσερις υπαλλήλους του, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχει κι ένας Τούρκος πολίτης, ενώ οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστο προορισμό.

Η Τουρκία καταδίκασε την εισβολή των αιγυπτιακών αρχών στα γραφεία του πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο, αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων υπαλλήλων. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Άγκυρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου στα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο.

«Η εισβολή στο γραφείο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο χθες τη νύχτα από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και η κράτηση ορισμένων εκ των υπαλλήλων χωρίς αιτιολογία είναι μια πράξη κακοποίησης και εκφοβισμού κατά του τουρκικού Τύπου, την οποία καταδικάζουμε σθεναρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πράξη βίας κατά του AA σηματοδοτεί για ακόμη μία φορά, όχι μόνο την αρνητική προσέγγιση της αιγυπτιακής κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία του Τύπου, αλλά και τη σοβαρή της κατάσταση σε ζητήματα όπως η δημοκρατία και η διαφάνεια. Οι χώρες της Δύσης, που επιδεικνύουν ευαισθησία στην ελευθερία του Τύπου και της έκφραση έχουν ρόλο σε αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά, κάνοντας τα στραβά μάτια απέναντι στις παραβιάσεις που συμβαίνουν στη χώρα αυτή», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή και ο διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν καταδίκασε τις αιγυπτιακές αρχές «για την εχθρική συμπεριφορά τους απέναντι στον τουρκικό Τύπο».

Αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου, Σενόλ Καζαντσί, απηύθυνε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των εργαζομένων του πρακτορείου.

«Οι αιγυπτιακές Αρχές οφείλουν αμέσως να απελευθερώσουν τους υπαλλήλους του AA», ανέφερε ο Καζαντσί, χαρακτηρίζοντας τη στάση των αιγυπτιακών αρχών «απαράδεκτη».

Στο πλευρό των υπαλλήλων τάχθηκαν τέλος, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν καθώς και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ