ΚΟΣΜΟΣ

Στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Ερντογάν

Στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Ερντογάν
AP Photo

Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα τη λιβυκή κρίση.

 

Η Άγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να παράσχουν εκπαίδευση στον στρατό που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επίσημης κυβέρνησης της Τρίπολης, στο πλαίσιο της υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ