ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό Boeing: Στο Κίεβο οι σοροί 11 επιβατών – Αποζημιώσεις από το Ιράν ζητούν πέντε χώρες

Ουκρανικό Boeing: Στο Κίεβο οι σοροί 11 επιβατών – Αποζημιώσεις από το Ιράν ζητούν πέντε χώρες
AP / Ebrahim Noroozi

Στο Κίεβο αναμένονται την Κυριακή 19 Ιανουαρίου οι σοροί των 11 Ουκρανών επιβατών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του Boeing της Ukraine International Airlines την περασμένη εβδομάδα, στο Ιράν, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βαντίμ Πριστάϊκο.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ζαρίφ ενημέρωσε για την ετοιμότητα του Ιράν να παραδώσει τις σορούς των Ουκρανών πολιτών και να επιτρέψει σε ειδικούς της χώρας αυτής να συμμετάσχουν στην αποκρυπτογράφηση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους», ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια στιγμή, οι πέντε χώρες, υπήκοοι των οποίων σκοτώθηκαν στη συντριβή του ουκρανικού Boeing την περασμένη εβδομάδα, που κατέρριψε ιρανικός πύραυλος, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και προειδοποίησε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για την απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Καναδάς, η Ουκρανία, η Σουηδία, το Αφγανιστάν και η Βρετανία τόνισαν πως το Ιράν πρέπει να διεξαγάγει μια «ενδελεχή, ανεξάρτητη και διαφανή διεθνή έρευνα ανοιχτή στα κράτη που πενθούν», όπως υπογραμμίζεται σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση αξιωματούχων στο Λονδίνο.

Το Boeing 737 των ουκρανικών αερογραμμών συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη στις 8 Ιανουαρίου. Το Σάββατο το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε κατά λάθος με ιρανικό πύραυλο το αεροσκάφος. Όλοι οι 176 επιβάτες σκοτώθηκαν.

Οι πέντε χώρες ζήτησαν από το Ιράν να προχωρήσει στη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων με τρόπο αξιοπρεπή και διαφανή, σεβόμενο τις επιθυμίες των οικογενειών για επαναπατρισμό των σορών.

«Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται σήμερα πάνω στο Ιράν. Πιστεύω ότι το Ιράν έχει μια επιλογή και ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Οι πέντε χώρες χαιρέτισαν τη μέχρι στιγμής εμπλοκή των ιρανικών αρχών. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες της πτήσης 752 των Ukraine International Airlines ήταν Ιρανοί ή με διπλή υπηκοότητα, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές που επέστρεφαν στις χώρες σπουδών τους στο εξωτερικών ή στο Ιράν για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους.

Πολλά από τα θύματα ήταν ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές που εργάζονταν ή φοιτούσαν σε 19 καναδικά πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ